Ga naar de inhoud

BIG GIRL op de foto

BIG GIRL

Dit is een TOP duivin van Anthony Koster Elst (Utr.)

Deze duivin vloog op laatste nationale Bergerac 2022 zeer vroeg en daar zijn Vader en Zoon Koster erg trots op. Als kweekcentrum vinden we het prachtig dat ze zo’n kopvlieger gekweekt hebben uit 2 duiven van ons kweekcentrum.
We wensen vader en zoon (weer) veel succes toe komend seizoen op de prachtige nieuwe hokken in Elst.
Simon Kuipers | 14/3/2023

Volop sneeuw op zondag 12 maart

Geen weer voor de zonnepanelen!
Volop sneeuw afgelopen weekend. De duiven konden niet los vanwege de vele sneeuwbuien en anders wel de roofvogels. Het is lastig om de duiven in het voorseizoen wedstrijd gereed te krijgen als je op de snelle vluchten wilt uitblinken. De marathon liefhebbers hebben nog wel even tijd, maar het weer mag nu wel omslaan in wat aangenamere temperaturen en wat meer zonlicht. Dat zal mens en dier goed doen.
12/3/2023

Prima voorjaarsbeurs in Houten

Zeer geslaagde voorjaarsbeurs in Houten
Met de nodige voorbereiding en twee zeer intensieve dagen ( 2x 5 uur op en 19.00 uur thuis) op de voorjaarsbeurs in Houten zit het er weer op. Het was zaterdag 4 maart enorm druk en de bezoekers moesten zo’n beetje schuifelen langs de diverse stands. Zondag 5 maart was het gezellig druk zoals je dit als organisatie mag wensen. Complimenten voor Pieter Koss en zijn team.
Als kweekcentrum Friesland was het zeer succesvol. Vele duiven zijn naar het buitenland vertrokken. Dit jaar stond Denemarken bij ons als belangrijkste afnemer op het lijstje. Ze waren vooral geïnteresseerd in Noël Peiren duiven en Jelle Jellema. Jesper Pedersen uit Denemarken kwam 4 Noel Peiren duiven uit 2021 ophalen voor zijn sportvriend Ove Bæk.
Tevens waren er Chinese liefhebbers die via camera’s met het thuisfront communiceerden en de duiven en de stambomen en onze stand lieten zien. Ook voor ons nieuw was de interesse van liefhebbers uit de Filipijnen. Het internationale karakter van deze beurs viel wel op. Liefhebbers uit Roemenië (Danielle is er altijd!), Hongarije, Bulgarije, Frankrijk, België, Duitsland en Polen en natuurlijk waren er veel Nederlandse sportvrienden die even een bezoekje kwamen brengen. Altijd gezellig, maar soms was het zo druk dat je bijna geen tijd mensen fatsoenlijk te woord te staan.
Zoals gebruikelijk hebben we zondagavond het verkoopseizoen afgesloten met een heerlijk diner met beide families bij Omnia in Drachten. Ik zou zeggen, betere restaurants zijn er niet.

Maandag was het opruimen en alles weer schoonmaken voor de volgende beurs. Tevens kwamen Jan Lyndby met 3 Deense Sportvrienden langs om duiven op de terugweg mee naar het uiterste noordelijke puntje van Denemarken te nemen.
Simon Kuipers | 9/3/2023

Voorjaarsbeurs in Houten 4 en 5 maart

Komend weekend de voorjaarsbeurs in Houten

Zaterdag 4 maart en zondag 5 maart is weer de traditionele voorjaarsbeurs in Houten. Gelukkig kan nu alles weer zonder Coronabeperkingen.
We hebben dit weekend diverse afspraken staan en we hebben voor het eerst een ronde jongen gekweekt op bestelling voor buitenlandse klanten. Deze duiven gaan naar België, Roemenië, Denemarken (2x), Engeland en Portugal. Dus het wordt een internationaal gebeuren, maar altijd gezellig.
We staan op stand nummer 353 en dat is tegenover het grote terras in Hal 3. Mocht je de beurs bezoeken, dan ben je altijd welkom bij onze stand.

Tot komend weekend
Gerben en Simon
Simon Kuipers | 28/2/2023

De BASSO BARCELONA is nu 17 jaar oud

De BASSO BARCELONA is nu 17 jaar oud
De beste Barcelonavlieger in Oudega is nu 17 jaar oud en nog erg vitaal. Hij bevrucht al een aantal jaren niet meer, maar heeft een pauwstaart vrouwtje waar hij heel wijs mee is en samen brengen ze per jaar heel wat jongen groot. Er komen eieren van onze kweekduiven onder en later assisteert de “Basso Barcelona” als broedmachine voor de nestduiven. Zo kan hij hier in Oudega zijn pensioen mooi uitdienen. Hij zit in het hok van de sierduiven en de witte postduiven, die kun je op de achtergrond van de foto nog net zien.
De “Basso Barcelona” heeft wel privileges, zo krijgt hij elke dag een paar pinda’s en als hij mij aan ziet komen wipt hij vanuit de ren snel in zijn nestbak want daar krijgt hij de pinda’s. Het is heel mooi om zoveel plezier te hebben van zulke oudgedienden.


17/2/2023

De eerste jongen op het kweekcentrum

Begin januari een deel van de kweker gekoppeld

In januari 2023 hebben we een deel van onze kwekers eerder gekoppeld dan gebruikelijk, vanwege diverse buitenlandse verplichtingen (afspraken).
De meeste van deze gekweekte jongen worden begin maart met de beurs in Houten opgehaald. Zo gaat deze gehele ronde naar liefhebbers in Denemarken, Roemenië, Engeland, Portugal en België.

De koppels van Bak 71 tot en met Bak 109 zijn daarom begin januari gekoppeld.

De overige kweekkoppels worden rond 1 maart gekoppeld en deze koppels worden dan op onze website geplaatst.

De Pro-Forma stambomen van onze koppels zijn te vinden op onze website onder:

Kweekduiven - geformeerde kweekkoppels - kweekkoppels 2023 A - B - C - D

Zoals gebruikelijk koppelen we onze beste kwekers om na 2 a 3 ronden. We gaan dan sterk intelen of juist een bepaalde kruising proberen.
Simon Kuipers | 29/1/2023

Simon zijn beste JELLEMA meerdaagse fondduif

MARATHON man, de beste Jellema meerdaagse fonddoffer in Oudega

De 19-1218846 is een uitstekende meerdaagse fonddoffer die vroeg speelt op de langste afstanden. Zo was hij in 2021 mijn 2e duif op St. Vincent met een 17e Grand Prix op 1183 km en mijn 1e duif op Dax op 1164 km. Hij is 6x gespeeld en vloog 6x prijs. Zijn nestmaat, de 19-1218847 maak ik dit jaar klaar voor Barcelona en the “MARATHON man” zelf moet weer voor de nodige (aangewezen) punten zorgen op de nationale vluchten.
Nu al weer druk met de planning bezig voor de vluchten voor volgend jaar. De opzet is om een vijftal duiven naar Barcelona af te vaardigen. Hier willen Gerben en ondergetekende zich meer op gaan richten.
Simon Kuipers | 10/1/2023

Voorjaarsbeurs in expo Houten op 4 en 5 maart 2023

Al weer de 27e Voorjaarsbeurs Expo Houten 2023

Er worden zo’n 5.000 à 6.000 bezoekers verwacht door Pieter Kos.
Kweekcentrum Friesland staat op stand nr. 353 (pal aan het terras in een rijtje met andere exposanten!
Wat kun je zoal verwachten op de beurs:
• De Voorjaarsbeurs blijft de komende jaren een tweedaags evenement.
• Om de kosten te drukken en klaar te zijn voor de toekomst zijn er 3 hallen gehuurd i.p.v. 4
De Voorjaarsbeurs vindt altijd plaats mét producten ook in geval van vogelgriep beperkingen in Houten binnen een 10 km zone.
Ook de aanvraag voor busreizen begint weer opgang te komen. Zelfs van uit Groot Brittannië! Ook van de vele exposanten die jonge duiven ten verkoop aanbieden veel positieve geluiden.
De Formule voor 2023 en 2024:
‎Als gewoonlijk is er ook dit jaar weer ‎‎een levendige duivenhandel.‎‎ ‎‎ ‎‎Daar is in zekere zin veel vraag naar, met name vanuit het buitenland. Niet alleen qua verkoop, maar denk ook eens aan alle one loft races (OLR) die graag hun overtollige of bestelde duiven van de hand willen doen en tegelijkertijd nieuwe duiven aangeleverd willen krijgen. Daarnaast is er een grote groep‎‎ ‎‎die graag spullen wil aanschaffen bij het bedrijfsleven‎‎ ‎‎voor bijvoorbeeld verbouwing van het hok of alvast voor het naderende vliegseizoen. De Voorjaarsbeurs kenmerkt zich al meer dan 25 jaar als een échte verkoopbeurs! Een derde voor de duivensport belangrijk punt is‎‎ ‎‎het onderhouden van contacten.‎‎ ‎‎ ‎‎De Voorjaarsbeurs is immers hét punt om elkaar "live te kunnen treffen", met een kop koffie of andere versnapering erbij is het ontmoeten en bijpraten tijdens een beurs zeer belangrijk. Daarom zijn er nog steeds grote terrassen in de hallen.
Toekomst: Verder is er 2024 natuurlijk een Olympiade, de grotere bedrijven hebben daar standaard een bedrag voor in hun begroting opgenomen, dus een groot verloop van exposanten is niet te verwachten, wellicht in dat jaar geen groei meer in bezoekers. Dus deze beurs van 2023 zal de basis vormen voor het masterplan van de jaren erop volgend.
Simon Kuipers | 9/1/2023
Terug naar de inhoud