Ga naar de inhoud

Seizoen 2015

Fondseizoen > Fondvluchten

Fondseizoen

Hierbij wordt het fondseizoen  2015 van Gerben en Simon in beeld gebracht.  


Limoges een vroege start van het meerdaagse fondseizoen.

Limoges (874 km) was de eerste vlucht van het seizoen. Het was vroeg opstaan omdat de duiven te maken kregen met een west zuidwestenwind. Om 05.24.17 viel de 'Vetblauwe Cor' op de klep. Deze duivin komt uit 2 rechtstreeks duiven van Cor van der Ploeg uit de (famieleteelt) lijn van de"' Petrus'. 'Petrus' is een volle broer van de 2e Wereldkampioen 1999 van Cor en vloog zelf ook 12 keer prijs op de meerdaagse fond.
Wiebe van der Wal stond door een verkeerde berekening op de meldingsite van de Blauwband voor mijn duivin op de uitslag. Na het lichten van de klokken bleek dat het verenigingsprogramma het bij het juiste eind had en werd de 12-1050901 1e in het NIC tegen 226 duiven en vloog de
8e op teletekst in sector 4 tegen 2.426 duiven.
Ook de vroege duif (9e teletekst in sector 4) van Wiebe van der Wal uit Kootstertille was een duif uit Cor zijn lijnen.

Gerben zijn duiven zaten er ook prima bij, hij begon in NIC Drachten met de 11e prijs tegen 226 duiven. Hij had 12 duiven mee waarvan er 4 prijsvlogen.

De foto van 'Vetblauwe Cor'

Auke Heidstra won St. Vincent 2015 met overmacht met 'Aster'.

De klassieker zit er weer op en wat voor één.

Auke Heidstra Rottevalle en zwager van Simon voor wie dat nog niet wist, won met grote voorsprong (ruim 2 uur) de 1e in het NIC, maar ook de 1e in sector 4 met ruim anderhalf uur voorsprong op nummer 2 D. van de Berg uit Tuk. Aster (09-1645321) was de duivin die dit presteerde en ze was zelf de snelste duif van sector 3 en 4 tegen 5046 duiven.
Deze vlucht gaat de analen in als de St. Vincent die voor de derde keer gewonnen werd door dezelfde liefhebber, maar dan wel op 3 verschillende adressen.
In 1991 won Auke de 1e Nationaal St. Vincent toen Hielkje en Auke nog woonden in de Roerdompstraat te Drachten, in 1995 won hij de 1e Nationaal St. Vincent op de Fintsjes in Rottevalle en last but not least won hij op het derde adres de Arendswyk ook in Rottevalle de 1e Nationaal St. Vincent in 2015.
Voor velen is het al een grote eer om een keer op teletekst te staan met een duif, maar Auke vloog vele malen teletekst en won zelf 4 keer de 1e in sector 4 in zijn duivensport carrière. De laatste jaren zit er bij Auke geen maat op de prestaties.
Wat de overwinning echt bijzonder maakt, is de afstamming van Aster. Zij komt nog uit het oude soort van zijn vader Klaas, uit de lijn van de beroemde ‘68’ met een vleugje samen kweek met Jelle Jellema.

De relatief onervaren ploeg duiven van Simon begonnen met de 12e prijs in NIC Drachten op 81 ingekorfde duiven. Van de 8 meegegeven duiven vlogen er 2 prijs en bij het klok afslaan waren er 4 duiven die de bijna 1200 km goed hadden doorstaan.
Gerben had zijn favoriete duiven die vorig jaar nog teletekst vlogen thuis moeten laten doordat ze gewond waren geraakt op de vluchten of beschadigd door de roofvogel. Gerben had 1 mooi op tijd.


'Aster' op de foto:

‘Sietse’ van Simon Kuipers wint Aurillac 2015

De duiven gingen voor het eerst naar het lossingsstation Aurillac in Z-Frankrijk en dat ligt op een afstand van ca. 950 km van Oudega. Het werd een zeer pittige vlucht met noordwesten wind op kop en zo nu en dan een bui. De duiven werden vrijdag 19 juni gelost om 13.00 uur en hadden een goed vertrek. De punten zaten er in het NIC 1 op 3 bijna 6 uur in en dat zegt wel iets over het verloop.

Zaterdag om 12.08-20 zat ‘Sietse’ bij Simon op de klep onder het toeziend oog van Wieger en Hiltje Lijzenga. Hij vloog in NIC Drachten de 1e prijs tegen 198 duiven en in sector 4 speelde de 13-1617955 de 8e prijs tegen 3.146 duiven en verdiende hiermee een mooie
8e teletekst plaats en een bouquet bloemen van de centrumleider Auke Heidstra.
Het was een zware vlucht en ‘Sietse’ was behoorlijk afgevlogen. Op Limoges vloog hij de 29e plaats op 226 duiven en kwam toen klapperend en zwevend thuis en had direct oog voor zijn duivin. Nu was de interesse beduidend minder. Het duurde een klein uurtje voor hij met de duivin de broedschaal in dook. Sietse stond 1e aangewezen op Limoges en ook op Aurillac. Omdat het een favoriete doffer is die op weduwschap gespeeld wordt, had ik zijn duivin bewust thuis gehouden.

Hoe komt ‘Sietse’ in Oudega verzeild?
Sietse van Zuiden had 2 jonge duiven gekregen uit de kwekers van Gerben en Simon omdat hij net gestart was op de meerdaagse fond. Sietse vond dat hij iets terug moest doen, vandaar dat Simon 2 jongen kreeg uit te proberen uit zijn ‘Ruffec doffer’. De 10-1070254 vloog in 2012 de 1e prijs van de kuststrook op Ruffec en komt van vaderskant uit dagfond duiven via Dick Postma en gebr. Koehoorn, de moeder komt bij Frans Belleter uit Nispen vandaan. Ook de moeder van ‘Sietse’ komt bij Frans Belleter vandaan. Frans vliegt zeer sterk op de zware fond en heeft in 2013 al zijn duiven totaal verkocht via Jan Hermans. Dus ‘Sietse’ heeft zeg maar 75 % marathonbloed en 25% dagfond. Hij mag dit seizoen nog 1 keer mee, waarschijnlijk op Montauban en zal ook dan weer als eerste aangewezen de korf in gaan.


Gerben van der Loon Boelenslaan had 18 duiven mee en wist daarvan maar liefst 10 op de uitslag te krijgen. Hij begon met de 8e prijs. Een uitstekende prestatie van deze fond liefhebber pur sang.


'Sietse'
gekregen van Sietse van Zuiden uit Jorwert

‘Rode Inteelt Noël’ wint Bergerac 2015 in NIC Drachten en Gerben zijn 'Kleinzoon Zwart Goud' werd als tweede duif afgevlagd

Simon zijn ‘Rode Inteelt Noël’ kon het beste tegen de sauna!


Het was in de aanloop naar het weekend van 4 en 5 juli spannend wat er besloten zou worden door de bestuurders in verband met de verwachten hitte golf. Uiteindelijk werd Cahors verplaatst naar het meer westelijker gelegen Bergerac en Barcelona ging zoals gebruiker door zoals gepland. De rest van de vluchten werden allemaal afgelast.
De duiven vanuit het Zuid Franse Bergerac werden gelost op vrijdag 3 juli om 10 uur. Op zaterdag klokte Simon zijn tweejarige duivin 13-1629307 om 12.06.56 en had een snelheid van 848 m.p.m. Ze was 6e van zone 4 NU (en Teletekst) op 617 duiven en 24e duif sector 4. Op een afstand van 1005 km en met temperaturen die in Frankrijk de 40°C overschreden viel het verloop van de vlucht mee. In Nederland en België waren de temperaturen ook op vele plaatsen eind 30 °C.
Toen de ‘Rode Inteelt Noël’ aankwam, maakte ze nog een ereronde voor ze op de klep viel. Ze zag er prima uit, was wel iets lichter in gewicht, maar had de ‘barre’ tocht prima doorstaan.

De 13-1629307 komt uit 2 rechtstreekse Noël Peiren duiven uit de lijn van de NIKA. Ze is een halfzus van ‘Rode Bullie’ die bij Simon vorig jaar 4 keer eerste op het hok was en nu ergens in Japan zit. Deze duivin was zijn favoriet voor seizoen 2015 en als ze dan werd ingekorfd werd dat kenbaar gemaakt aan de inkorfploeg, die dan maar bedenkelijk keken naar deze niet al te grote duivin.
Een dochter van haar uit 2014 zit reeds op de kweekhokken van Kweekcentrum Friesland.
Verder had Simon 3 duiven bij de eerste 10 van het inkorfcentrum en zaten er in afdeling Friesland ’96 9 van de 17 ingekorfde duiven op de uitslag.

Gerben van der Loon vloog de 2e prijs met een pure Jellema, kleinzoon van Zwart Goud. De 12-1050726 was de 7e van zone 4 NU (en Teletekst) op 617 duiven en 24e duif sector 4.

Al met al was het een zeer goed dag voor de duiven van kweekcentrum Friesland.

Hieronder de foto's met stamboom van de 2 vroegste duiven:



De ‘Witstaart Jellema' wint de ochtendlossing van Orange NIC Drachten en Gerben zijn 'Gehamerde Zorro' vloog een prchtige 3e prijs.

De 2013-1629347 werd tevens 5e Nationaal sector 4 tegen 1596 duiven en Gerben vloog net buiten teletekst met een 11e in afd. Friesland '96.

Vrijdag 10 juli werden de duiven vroeg gelost om 6.45 uur voor de vlucht vanuit Orange (1005 km). De duiven werden gelost met een harde noordoostenwind (zgn. mistralwind), waar ze de eerste 200 km tegenop moesten torsen. Daarna ging de wind over in matige oostenwind en vanaf België kwam er geleidelijk wat westelijke stromingen aan te pas. Diverse liefhebbers zaten vrijdagavond dan ook al voor de hokken, maar door de kopwind in het begin van het traject, zat dat er helaas niet in. Ook Simon en Gerben zaten vrijdagavond de hele avond voor de hokken de duiven op te wachten, maar helaas er kwam geen duif door. De volgende ochtend om 4.30 uur weer op, want als er zo’n vroege duif thuiskomt, wil je die wel zien aankomen!!
Met de zaterdag editie van de LC lezend wachtte Simon op de eerste duif. Je wordt dan wel wat onrustig en rond 7.20 uur eens gekeken op de klok en wat bleek, na al dat lange wachten had de 13-1629347 Simon toch nog verrast. Het bleek een vroege duif te zijn, die eerste in het NIC vloog tegen 138 duiven en 5e in sector 4 tegen 1596 duiven. In de N.U. zone 4 vloog ze de 1e Internationaal. Tegenwoordig met al de meldingssites weet je gelijk waar je aan toe bent. Dat was vroeger wel anders, dan kon je soms weken wachten op de definitieve uitslag.

De ‘WITSTAART Jellema’.
Deze duivin is gekweekt uit Gerben en Simon hun rechtstreekse Jellema duiven. De moeder komt uit Jelle zijn zgn. Fondkoppel en de vader komt uit ‘Pallas’. In de stamboom staan al de bekende namen van Jellema. Uit een zuster van deze duivin komt Jan Grootoonk zijn 1e ZLU Agen (Bordeaux) 2015.
Dit was de 2e keer dat de 13-1629347 mee was in 2015, ze vloog op Aurillac net in de punten. Ook als jaarling vloog ze prijs vanuit Ruffec. Het was wel een favoriete duivin, daar er reeds 4 jongen uit gekweekt zijn.

Gerben van der Loon  vloog met zijn ‘gehamerde Zorro’ uit de duiven van Filip Norman keer Jos Thoné de 3e van het NIC en 11e in afdeling Friesland ’96. Gerben zei nog met enige weemoed in zijn stem, net geen teletekst!
Deze 13-1628488 heeft op de dagfond nog nooit gemist en is nu voor het eerst gespeeld op 1008 km met ochtend lossing, en met uitstekend resultaat mag je wel stellen.

De foto's en stambomen van de 2 vroegste duiven:




De 13-1629280 wint de 1e prijs in p.v. Vice Versa en de 4e in CCG Drachten op Chateauroux.

De 2013-1629280 wint de 1e op 109 duiven in de vereniging op Chateauroux een afstand van 762 km.

Deze doffer komt rechtstreekse van Noël Peiren keer een dochter uit de Simson van Cor van der Ploeg. Deze 1e internationaal fondkampioen N.U. was gekoppeld aan  't Geschenk', een rechtstreeks duivin van Noël Peiren en volle zus van de 'Wondere Peiren' van Bert Saarloos. Hij is nu 8 keer mee geweest in 2 jaar op de dagfond en heeft nooit gemist. Volgend jaar mag hij het ook proberen op de meerdaagse fond.
Simon zijn 2e duif was de 'gehamerde Dagfondter', die nu
1e duifkampioen op de dag fond geworden is in p.v. Vice Versa en 3 Asduif fond in het CCG. Dit kan wel eens een hele beste doffer worden. Ook hij hoeft dit seizoen niet meer mee!

De de foto van de 1e prijswinnaar en de stambomen van de 2 vroegste duiven:




De 'Gehamerde INTEELT Hagens' van Gerben wint de
1e NATIONAAL in sector 4 tegen 1487 duiven op Cahors (1056 km).

De 2011-4231939 schrijft geschiedenis bij Gerben van der Loon in Boelenslaan.

De 1e NATIONAAL CAHORS komt uit duiven van gebr. Hagens via sportvriend Gijs Verweij uit Alphen aan de Rijn.
Het is wel een heel bijzondere doffer, hij is nu 9 keer op de meerdaagse fond mee geweest en heeft evenveel prijzen gewonnen. Ook op de vitesse en midfond vluchten wint hij bijna altijd prijs. Dit is een 'witte raaf' volgens Gerben. Gerben had veel vertrouwen in de doffer en stond ook bovenaan op de lijst. Bij SMN was het de 4e duif van het gehele concours en over sector 2, 3 en 4 met 12.336 duiven in concours vloog hij de 12e prijs. Echt een formidabele prestatie op de langste afstand.
Ook Auke zat er met 'Aster' en 'Broer Dopke' weer uitstekend bij. Hij had de 4e en de 11e sector 4 in sector 4. Freerk van der Brug had de 10 plek op teletekst met zijn 'Bonte Peiren' duivin. Onze basisvereniging had dus 3 duiven op teletekst in sector 4, ga daar maar aanstaan.

Bij al dat geweld sneeuwt je eigen prestatie (van Simon) een beetje onder, maar een halfzus van Gerben zijn 1e Nationaal vloog ook nog keurig de 15e in sector 4. De 13-1629302 is nu 4 keer op de meerdaagse fondvluchten ingezet en vloog 4 keer prijs. Als jaarling zat ze ook al vroeg op Bergerac (1005 km).

Anja die op vakantie was met de kids en haar familie, kwam speciaal terug om met Gerben het feestje te vieren.

Maandag 27 juli van Dirk Buwalda, voorzitter van het NPO langs om Gerben te feliciteren met zijn 1e NATIONAAL in sector 4.


   Al met al een weekend om niet te vergeten.










De foto en stamboom van de
1e NATIONAAL Cahors 2015:


Terug naar de inhoud