Ga naar de inhoud

Impressie

Kweekduiven > Hofleveranciers > Extra informatie > Cor van de Ploeg special

Cor van der Ploeg uit Leeuwarden.
In vele opzichten een buitengewoon veelzijdig en inspirerende man.


Cor de kunst- en muziekliefhebber, schilderijenverzamelaar en tuinhobbyist.

Velen kennen Cor als de gespecialiseerde kweker van topduiven en specialist op de marathon vluchten. Maar wist u dat hij samen met zijn vrouw Jannie kasten vol met boeken hebben over kunst. De wanden in hun huis aan Achter de Hoven hangen vol metschilderijen, vooral van Vlaamse en Friese schilders. Hij kreeg zijn inspiratie voorkunst en cultuur met paplepel ingegeven. Als klein jongetje ging hij al met zijn vader mee op pad om te kijken bij Leeuwarder en later Friese schilders. Ook was zijn vader verzamelaar van boeken. Zijn ouderlijke huis stond van boven naar beneden vol met boeken en Cor was nog maar 12 jaar toen hij al boeken las van Lev Nikolayevich Tolstoy , de Russische schrijver. Helaas is zijn vader net na de oorlog overleden en heeft hij Cor zijn culturele en maatschappelijke carrière niet meer mee kunnen maken.
Van de schilders is Cor het meest gecharmeerd van
Bauke en zijn vader Andries van der Sloot. Door de vele bezoeken en aankopen die Cor bij Bauke deed ontstond een hechte vriendschap. Bauke was natuurlijk enorm creatief en was altijd en overal aan schetsen, tekenen en schilderen, maar hij had niets met geld. Zodoende heeft Cor zich als zakenman en ondernemer over Bauke ontfermt en werd zijn manager. Nu kon Bauke zich helemaal toeleggen op dat waar hij goed in was.

Foto: Cor en Jannie gezellig op de bank.



Foto: zelfportret van Cor zijn boezenvriend de Friese schilder Bauke van der Sloot.



Cor woont naast een grote scholengemeenschap (ROC) en ook daar was bekend dat hij inspirerend kan vertellen, prima kan dichten en voordragen (in de duivensport wordt Cor wel liefkozend de dominee genoemd) en veel kennis heeft over kunst en cultuur. Zodoende heeft hij menig gastcollege verzorgd bij het Comenius College in Leeuwarden. Door zijn vele contacten met de school heeft hij daar ook weer leuke vriendschappen met de directeur en personeel aan over gehouden. Regelmatig gaat Cor dan ook een sigaretje roken bij de docenten, conciërges en directeur. Veelvuldig maakt Cor ook gebruik van het kleurenkopieerapparaat van de school. Menig duivenstamboom wordt vergezeld met foto's van de zijn topduiven en interessante bijbehorende artikelen.
Ook is Cor een enorme liefhebber van operamuziek. Maria Callas is zijn favoriete operazangeres. Cor en Jannie hebben één dochter Laura en zij is muzikaal zeer begaafd. Graag gaat hij naar een optreden van zijn dochter Laura.
In de duivensport wordt Cor ook bestuurlijk erg gewaardeerd. In
2003 werd hij benoemd tot erelid van afdeling Friesland '96 en kreeg hiervoor een gouden speld. In 2004 werd hij zelf koninklijk onderscheiden en werd Cor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Natuurlijk kennen velen Cor van de duiven. Vanaf zijn elfde jaar heeft hij al duiven, eerst sierduiven en later postduiven. Je mag dus spreken van ruim 60 jaarduivensportliefhebber op zeer hoog niveau.

Foto: Cor zijn prachtig huis en zeer ruime tuin in hartje Leeuwarden.



Foto: één van Cor zijn beste duiven de "JACOB" voor zijn mooie hokken.



Cor stopt definitief in 2012 met de postduivensport
Cor stopt vanwege zijn leeftijd en broze gezondheid met zijn geliefde postduivensport. Op woensdag 12 december 2012 was ik nog bij Cor en toen beschreef hij zijn gezondheid in de zijn bekende poëtische stijl: "Ik heb alle plagen van Egypte".
Hij houdt nog een paar sierduiven en paar witte postduiven aan om toch wat bezigheid te hebben. Al de hokken met de kweekbakken, rennen, loketkasten, spoetniks, korven, megasysteem etc. zijn verkocht aan kweekcentrum Friesland in Boelenslaan. Zijn totale bestand wordt eind januari 2013 verkocht via www.duiven.net.


Stamopbouw
Cor kreeg op zijn elfde verjaardag 2 postduiven cadeau die zegge en schrijve f 0.60 per duif kostten. Op 14 jarige leeftijd begon hij met de wedstrijdsport en op 18 jarige leeftijd was hij al voorzitter van de club. Toen Cor nog programma speelde was hij bijna ongenaakbaar in vereniging en rayon. Maar liefst 24 keer werd hij 1e generaal in de vereniging en 16 keer in het rayon. Dit alles met Janssen en Klak duiven. Het is ook niet verwonderlijk, Cor haalde en haalt altijd rechtstreeks bij de bron van de beste liefhebbers duiven. Cor ging vroeger op het brommertje of met de bus naar Jos de Klak. Daar legde hij de tuin aan (Cor zijn professie) en dan kwamen er natuurlijk ook duiven mee naar het hoge noorden. Dan ging hij tevens op het brommertje naar de "mannen" in Arendonk, om daar ook duiven van aan te schaffen. Met dit uitgangsmateriaal kan het ook niet anders dan dat je erg succesvol bent in de duivensport.

Foto: Cor zijn moeder bij de eerste hokken. Op het kleine hokje werd hij vitessekampioen van de afdeling met 6 duifjes. Op dit hokje heeft Cor een aantal jaren als puber op gespeeld. Het "grote" hok is er een paar jaar later bij gekomen.



Foto's: Cor op 21 jarige leeftijd al vol trots op de foto met zijn duiven en gewonnen bekers. De foto werd gemaakt door een fotograaf die langs de deur kwam en zijn diensten aanbood.



De grote ommekeer
Halverwege de jaren tachtig komt bij Cor de grote ommekeer. Bij zijn vele Belgische tochten hoorde hij prachtige verhalen over de meerdaagse fondduiven, duiven die
1100 km en meer aankunnen. Cor raakte zeer geïnteresseerd en in 1987 werd begonnen met het grote avontuur. Cor klopte niet bij de minste liefhebbers aan. Zo kwamen er duiven van André Vanbuaene uit Lauwe en Norbert Norman uit Westkapelle (nu Knokke-Heist), twee grootheden op de fondvluchten in België. Van beide liefhebbers kocht hij een 10-tal duiven uit de bekende lijnen zoals de "Elektriek"en de "Olympiade" van Vanbruaene en de "Tarzan" en de "Rambo" van Norbert Norman.

Foto: Cor en Simon op bezoek bij Filip Norman voor de prachtige hokken.



Foto: macho Filip op de foto met Janny Kuipers en Jannie van der Ploeg



Prestaties in de negentiger jaren
Na een periode van kweken en selecteren kwam in 1991 het eerste grote succes met een 8e Nationaal op Ruffec (895 km.). De successen gingen door om er maar enkele te noemen:
1992: 13e en 22e Nat. St. Vincent.
1993: 8e Nat. Brive 2.408 duiven en 12e Nat Bergerac 5.261 duiven.
1994: 3e en 16e Nat. Bergerac 3.604 duiven en 12e Nat. Ruffec 3.645 duiven.
1995: 18e en 24e Nat Ruffec 3.198 duiven.
1996: 4e Nat. Brive 2173 duiven en 2e Nat. St. Vincent 2.173 duiven.
1997: 4e Nat. Ruffec 6.095 duiven en 25e en 37e Nat. St. Vincent.
1998: Stond Cor 3 keer op teletekst. 2e duifkampioen meerdaagse fond NPO vluchten afd. Friesland '96 met de 96-1387377.
1999: 1e en 8e Nat. Limoges, 20e Nat Ruffec van 3.005 duiven, 11e Nat. Bergerac 3.177 duiven, 10e Nat. St. Vincent en 2e Wereldkampioen Versela Laga competitie.

Natuurlijk horen bij deze prestaties ook vele 1e kampioenschappen op provinciaal, sector 4, nationaal en internationaal niveau.

Cor is erg trots op dat hij 4 keer provinciaal kampioen is geweest en maar liefst 20 keer 1e kampioen van het NIC. Ook zijn 1e totaal kampioenschap van de FUNN, met een grote geldsom als hoofdprijs, staat in zijn geheugen gegriefd.

Om je even een beeld te geven over wat voor afstanden Cor zijn duiven af moeten leggen op de meerdaagse fond, is hieronder een afstanden tabel geplaatst.
Bergerac 1006 km
Bordeaux 1034 km
Brive 950 km
Cahors 1054 km
Frankfurt a.d. Oder 585 km
Limoges 875 km
Montauban 1053 km
München 687 km
Orange 1011 km
Perigueux 966 km
St. Vincent 1185 km

Foto: Cor op het podium bij de Wereldkampioenschappen in 1999. Hij werd 2e achter Bert Saarloos met zijn Wondere Peiren. In later jaren zijn veel van deze 2 lijnen tegen elkaar gezet.




De inbreng van grootmeester Georges Carteus in Ronse
Halverwege de negentiger jaren vielen Cor de prestaties op van Georges Carteus in Ronse. Ook hier werd Cor kind aan huis. Hij kreeg jongen uit de "Bonte Barcelona"en uit de "Limoges van 1991". Ook met deze duiven slaagde hij wonderwel. De 2e Wereldkampioen is zo'n product uit Vanbruaene (Elektriek x Olympiade lijn) x Norman (Tarzanlijn) x Carteus (Bonte Barcelona).
In later jaren heeft Cor duiven aangeschaft van Noël Peiren in Zedelgem (vanaf 2005) en Roger Desmet-Matthijs in Nokere. Allemaal liefhebbers die tientallen jaren op hoog niveau presteren en waarmee vele liefhebbers over de hele wereld mee geslaagd zijn.

Foto: Cor en Simon in de hokken met Georges Carteus.



Foto: Cor en Noël met de "NIKA".



Foto: Cor en Roger samen in gesprek over de grondlegger van het ras Desmet-Matthijs.


Terug naar de inhoud