Ga naar de inhoud

Kweek en begeleiding

Kweekduiven > Hofleveranciers > Extra informatie > Cor van de Ploeg special

Genetica
Cor wist dat als je de absolute top in de postduivensport wilt bereiken, je van de beste liefhebbers uit de beste duiven jongen moest hebben en daarmee gaan kweken. Vanuit zijn beroep als glastuinbouwer van bloemen en sierplanten was hij goed op de hoogte met kweken en erfelijkheid. Speciaal om nog meer inzicht te krijgen in de erfelijkheid van zijn duiven heeft Cor deelgenomen aan een studie aan de universiteit van Wageningen. Hij was vanwege zijn beroep in de gelegenheid deel te nemen aan erfelijkheidsleer bij planten, maar op speciaal verzoek mocht hij deelnemen aan een enigszins aangepaste opleiding "genetica voor duiven". Cor geeft aan dat je hierdoor niet de wijsheid in pacht hebt, want de basisprincipes dat we goed uitgangsmateriaaldienen te hebben is voor iedere liefhebber wel bekend. Vooral bij het vastleggen van toplijnen en de toepassing van inteelt kan Cor goed gebruik maken van deze kennis. Het is belangrijk op een goede wijze in te telen om de goede eigenschappen vast te leggen. Cor maakt in zijn stamopbouw diverse keer gebruik van een broer x zus combinatie. Zo heeft hij succesvol deze koppeling uitgevoerd bij de rechtstreekse Vanbuaene B 1989-3360323 keer nestzus B 1989-33603322, waarvan de NL 1999-2470793 een doffer en de NL 1999-2470789 een duivin het resultaat zijn die in veel stambomen van topduiven terug komen. Ook uit een broer keer een zus van de 2e Wereldkampioen in 1999 was Cor in de kweek zeer succesvol. Daarnaast maakt Cor veelvuldig gebruik van halfbroer keer halfzus en het in de lijn (Mendel)telen van topduiven. Als je de stambomen van Cor zijn duiven bekijkt kun je dit patroon van sterk in telen en lijnenteelt zeer goed waarnemen. Diverse van de door Cor gekweekte topduiven zijn daarvan het resultaat.
Het is niet voor niks dat Filip Norman schrijft in zijn laatste prachtige boek ( ruim 300 pagina's uitgegeven in 2011) –Norman, meer dan een eeuw duivensport- over Cor:

zijn goede vriend en topkweker Cor van der Ploeg uit Friesland.


Foto: Cor beoordeelt één van zijn TOPPERS.



Spelmethode
Cor vliegt alleen met doffers het klassieke weduwschap. In vroeger jaren speelde Cor wel met duivinnen maar is daar vanaf gestapt. Het is extra werk met inkorven, je hebt dubbel zoveel duiven en Cor heeft het gevoel dat de vroege prijzen bij de doffers afnemen. Wel heeft Cor in het verleden prima prestaties met zijn duivinnen behaald.
De kwekers worden half februari gekoppeld, terwijl de vliegers in de 3e week van maart bruiloft vieren. Van de beste vliegers worden de eieren overgelegd onder de jaarlingen. Zijn de jongen rond 24 dagen, dan gaan ze er samen met de duivinnen bij weg en zijn de doffers weduwnaar.
Tijdens het vliegseizoen trainen Cor zijn duiven 2 keer 1 uur. Ze worden niet met de vlag in de lucht gehouden. Vrijheid blijheid.

Systeem
Als jong worden de duiven door hemzelf opgeleerd of gaan met trainingsvluchten van de vereniging mee. Als jaarling worden ze licht gespeeld tot St. Quentin (± 410 km.)en 2 nachten mand. Dan kunnen ze leren in de mand te drinken is Cor zijn overtuiging. Cor geeft zijn tweejarigen -als alles goed lijkt- mee op de meerdaagse fond. Cor speeltzijn duiven dus erg voorzichtig en maakt ze dus echt klaar voor zijn geliefde marathon vluchten.
Naar St. Vincent ± 1.200 km- gaan (meestal) alleen de 3 jarige- en oudere duiven mee. Barcelona is voor Leeuwarden 1.350 km, maar dat vindt Cor een brug te ver.
Een goede duif waagt hij er niet aan en een mindere is het bijna altijd vergeefse moeite die men er voor moet doen.

Voorbereiding marathon
Voordat Cor zijn duiven voor de eerste keer inkorft op de overnachtvlucht moeten ze 1000 tot 1200 km hebben gevlogen. In de praktijk komt dat neer op een aantal vitesse en een aantal midfond vluchten. Cor speelt ze niet op de dagfond als ze op de meerdaagse fond meegaan. Cor zijn ondervinding is dat je niet te vroeg in het seizoen moet beginnen met opleren, maar dit meer gericht naar de desbetreffende fondvlucht moet doen. Drie a vier dagen voor een grote vlucht brengt Cor zijn duiven nog een eindje weg op een afstand van ca. 50 km. Ze gaan dan één voor één los en bij thuiskomst krijgen ze dan hun duivin te zien. Voor het inkorven van een grote vlucht laat Cor de doffers en duivinnen nooit bij elkaar, hij draait zelf de broedschotel niet om. Dit doet Cor om de duiven zo rustig moegelijk in te korven.

Foto: de 1e St Vincent van zone 4 van de Norrdelijke Unie 2009. Tevens 5e in sector 4 en 40e over geheel Nederland tegen 27.539 duiven en dit op een afstand van 1.183 km.

Medisch plaatje
Cor vaart op de kompas van zijn vriend en dierenarts Nanne Wolf in Wezep. Is er niets aan de hand dan gebeurt er ook niets. In te stille periode krijgen de duiven de gebruikelijke paramixo-enting en geeft hij zijn duiven een 10-daagse paratyfuskuur.
Tijdens het vliegseizoen gaat hij ruim een week voor het inkorven met zijn vliegploeg naar Nanne Wolf voor een laatste inspectie. Er wordt dan gehandeld naar het advies wat Nanne geeft.

Voeding en verzorging
Cor voert zijn duiven Versela Laga, Mariman en Natural door elkaar gemengd. Na het vallen van de laatste pen wordt het percentage gerst opgeschroefd tot 50%.
Van opvoeren dan wel bijvoeren met van alles en nog wat, daar maakt Cor zich niet druk over. Goed voer, schoon water, genoeg mineralen, vitamines en grit is zijn basis.

Cor is niet een echte poetser, de nestbakken en loket hokken worden regelmatig schoongemaakt en de vloer wordt 4 a 5 maal per jaar schoongemaakt.

Cor zijn moeilijkste dag van het jaar is die wanneer de overtollige dan weluitgeselecteerde duiven moeten worden afgevoerd. Dit typeert de liefhebber en zijn liefde en respect voor zijn gewaardeerde postduiven.

Foto's: wisselbeker uit 1949 die ook door Cor gewonnen werd.



Stambomen
Door Cor zijn enorm goede prestaties wordt hij gevolgd in binnen en buitenland. Hierdoor zijn veel vanuit Leeuwarden de hele wereld overgegaan. Mede daardoor zijn weer vele vriendschappen ontstaan. Je kunt het zo gek niet bedenken of Cor heeft er kennissen zitten. Zo komt een professor uit China langs, een hoogleraar uit Hongarije en natuurlijk gaan daar ook weer duiven naartoe. Uniek zijn Cor zijn
handgeschreven stambomen. Met zijn prachtige handschrift is het bijna een collectoritem. Zo hangen in China de handgeschreven stamkaarten van Cor zijn duiven gekopieerd in een clublokaal aan de wand. Wie kan dat zeggen!


Foto's: prachtige foto van Cor zijn beroemde "SIMSON' met de handgeschreven stamboom die bij deze doffer hoort.

Terug naar de inhoud