Ga naar de inhoud

In Memoriam

Kweekduiven > Hofleveranciers > Extra informatie > Cor van de Ploeg special
In Memoriam

Cor van der Ploeg

Cor met zijn beroemdste duif "SIMSON"



Cor komt uit een gezin van 5 kinderen en is geboren op 25 augustus 1937 in Leeuwarden. Hij was de oudste van het gezin met 3 jongens en 2 meisjes, een tweeling.

Hij was een zeer veelzijdig mens. Zo had hij veel interesse in kunst en cultuur en was erg begaan met alles wat groeit en bloeit. Velen kennen Cor als de gespecialiseerde kweker van topduiven en sterke speler op de marathon vluchten. Maar wist u dat hij samen met zijn vrouw Jannie kasten vol met boeken heeft over kunst en dat de wanden in hun huis aan Achter de Hoven vol hangen met schilderijen, vooral van Vlaamse en Friese schilders.

Cor en Jannie op de praatstoel (bank)




Cor kreeg zijn inspiratie voor kunst en cultuur met paplepel ingegeven. Als klein jongetje ging hij al met zijn vader mee op pad om te kijken bij Leeuwarder- en later Friese schilders. Ook was zijn vader verzamelaar van boeken. Zijn ouderlijke huis stond van boven naar beneden vol met boeken en Cor was nog maar 12 jaar toen hij al boeken las van Lev Nikolayevich Tolstoy, de Russische schrijver. Helaas is zijn vader net na de tweede oorlog overleden tijdens  de zwangerschap van de tweeling.
Door het vroegtijdig overlijden van zijn vader en de economisch zware jaren net de tweede wereldoorlog, moest Cor van jongs af aan meehelpen in het gezin, er moest brood op de plank komen. Als oudste zoon kreeg hij een soort van vaderrol toebedeeld en dat was voor de jonge Cor niet altijd even makkelijk.
Cor heeft vanaf zijn elfde jaar al duiven, eerst sierduiven en later postduiven. Zijn eerste duivenhokje was achter het ouderlijke huis. Als Cor moest werken verzorgde zijn moeder de duiven. In die tijd werkte hij in de kassen en op de tuin Achter de Hoven van vroeg tot laat. Toch had hij nog tijd om Jannie het hof te maken. Jannie was werkzaam in het basisonderwijs en kwam uit Heerenveen. Dit bleek een goed match, want uit deze relatie werd dochter Laura geboren.

Wat jaren later in tijd kreeg Cor de kans om de kassen met bijbehorende tuin over te nemen en werd hij ondernemer. Niet veel later verschenen hier zijn eerste duivenhokken.
Er werd een huis gekocht vlakbij de ingang van de kassen, dat was in die tijd een gedurfde investering, maar het heeft goed uitgepakt. Daar hebben ze gewoond tot ze het huidige huis hebben gekocht aan Achter de Hoven 116e.

Door Cor zijn grote interesse in kunst kwam hij in contact met vele kunstkenners en mensen daaromheen. Zo ook met Peter en Klaske Karstkarel. Peter is een Nederlandse auteur en kunsthistoricus en publiceert veel over architectuur, beeldende kunst en literatuur. Dit paste precies in Cor zijn straatje. Tussen Jannie en Klaske klikte het ook erg goed. Samen, en met nog andere kunstminnende vrienden hebben ze prachtige kunst en cultuur reizen gemaakt naar Israël, Jordanië en Marokko, zeg maar het hele Midden-Oosten. Vele musea en galerieën werden bezocht in Nederland, België, Zuid-Frankrijk en Italië. Schilder Bauke van der Sloot is mee geweest op de reis naar Israël en dat was een belevenis op zich. Deze en andere reizen, daar kon Cor prachtige verhalen over vertellen. Soms had je ze al eens gehoord, maar ze bleven schitterend.

Bauke van der Sloot



Van de schilders was Cor het meest gecharmeerd van Bauke van der Sloot en zijn vader Andries van der Sloot. Door de vele bezoeken en aankopen die Cor bij Bauke deed ontstond er een hechte vriendschap. Bauke was natuurlijk enorm creatief en was altijd en overal aan het schetsen, tekenen en schilderen, maar hij had niets met geld. Zodoende heeft Cor zich als zakenman en ondernemer over Bauke ontfermt en werd zijn manager. Nu kon Bauke zich helemaal toeleggen op dat waar hij goed in was en was het financieel geborgd.  
Cor kon geweldig gedichten voordragen. Hij had een fotografisch geheugen. Hele stukken uit de bijbel of prachtige gedichten kon hij zo uit zijn hoofd declameren.
Hij ging soms naar een bepaalde locatie of begraafplaats terug omdat hij een mooi gedicht of graftekst had gelezen. Die schreef hij dan op met zijn prachtige handschrift en na een paar keer lezen kon hij deze helemaal uit zijn hoofd voordragen met zijn prachtige sonore stem.  In zijn beste jaren kon hij tijdens een autorit, of een ander gezellig samenzijn zo ineens een prachtig stuk voordragen. Echt hééél bijzonder.

Cor zijn huis staat naast een grote scholengemeenschap (ROC) en ook daar was bekend dat hij inspirerend kan vertellen, prima kan dichten en voordragen en veel kennis heeft over kunst en cultuur. Zodoende heeft hij menig gastcollege verzorgd bij het Comenius College in Leeuwarden. Door zijn vele contacten met de school had hij daar ook weer leuke vriendschappen met de directeur, conciërges en personeel aan over gehouden. Regelmatig ging Cor dan ook een sigaretje roken bij desbetreffende mensen. Veelvuldig maakte Cor ook gebruik van het kleurenkopieerapparaat van de school. Menig duivenstamboom werd vergezeld met foto's van de zijn topduiven en interessante bijbehorende artikelen.

Cor was ook een enorme liefhebber van operamuziek. Maria Callas was zijn favoriete operazangeres. Cor en Jannie hun dochter Laura is ook zeer muzikaal begaafd. Graag bezochten ze een optreden van hun dochter Laura.

Onderscheidingen
In de duivensport werd Cor bestuurlijk erg gewaardeerd. Jarenlang was hij voorzitter van de club en het rayon. In 2003 werd hij benoemd tot erelid van afdeling Friesland '96 en kreeg hiervoor een gouden speld.

In 2004 werd hij koninklijk onderscheiden en werd Cor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
In de duivenwereld had Cor de bijnaam Dominee. Op vergaderingen kon hij prachtig formulerend, bijna poëtisch de voorstellen die ingeleverd waren van onderbouwing voorzien. Moest raar zijn als na een betoog van Cor het voorstel niet werd aangenomen!

De grote ommekeer op postduiven gebied.
Halverwege de jaren tachtig kwam bij Cor de grote ommekeer. Van jaren programmaspel werd het vizier verlegd. Bij zijn vele Belgische tochten hoorde hij prachtige verhalen over de meerdaagse fondduiven, duiven die 1100 km en meer aankunnen. Cor raakte zeer geïnteresseerd en in 1987 werd begonnen met het grote avontuur. Cor klopte niet bij de minste liefhebbers aan. Zo kwamen er duiven van André Vanbuaene uit Lauwe, Norbert Norman uit Westkapelle (nu Knokke-Heist) en Georges Carteus Ronse. Drie grootheden op de marathonvluchten in België. Weer iets later in de tijd kwamen daar Noël Peiren en Roger Desmet-Matthijs bij.
Cor was erg trots op het feit dat hij 4 keer provinciaal kampioen is geweest en maar liefst 20 keer 1e kampioen van het NIC. Ook zijn 1e totaal kampioenschap van de FUNN, met een grote geldsom als hoofdprijs, staat in zijn geheugen gegriefd.

Genetica
Cor wist dat als je de absolute top in de postduivensport wilt bereiken, je van de beste liefhebbers uit de beste duiven jongen moest hebben en daarmee gaan kweken. Vanuit zijn beroep als glastuinbouwer van bloemen en sierplanten was hij goed op de hoogte met kweken en erfelijkheid. Speciaal om nog meer inzicht te krijgen in de erfelijkheid van zijn duiven heeft Cor deelgenomen aan een studie aan de universiteit van Wageningen. Hij was vanwege zijn beroep in de gelegenheid deel te nemen aan erfelijkheidsleer bij planten, maar op speciaal verzoek mocht hij deelnemen aan een enigszins aangepaste opleiding "genetica voor duiven". Cor gaf aan dat je hierdoor niet de wijsheid in pacht hebt, want de basisprincipes dat je goed uitgangsmateriaal dient te hebben is voor iedere liefhebber wel bekend. Vooral bij het vastleggen van toplijnen en de toepassing van inteelt kan volgens Cor goed gebruik maken van deze kennis. Het is belangrijk op een goede wijze in te telen om de goede eigenschappen vast te leggen.

Cor was trots op zijn sterke spel met postduiven, maar hij zei tegen intimi, eigenlijk ben ik een veel betere kweker nog dan speler.

Hier enkele Legendarische duiven van Cor:
Zijn TOP duiven kregen veelal een Bijbelse naam.
(Cor zijn CRACKS staan onderaan het in Memoriam op de foto)

“SIMSON” NL07-1167082. 1e Duifkampioen Internationaal fondspel.
`JACOB` NL05-1896058 3e Internationaal duifkampioen op de marathon in sector 4 + Noord-Duitsland 2007.
‘PETRUS` NL97-2202984 vloog 12 x prijs op de marathon en super kweker.
NL97-2202963 de 2e Wereldkampioen 1999.
NL95-1041951, de `Vale Kampioen` is topvlieger en kweker.
NL99-2470729 `Kampioen Crayonné`, vloog 15.000 prijskilometers en zat 4 JAAR achtereen bij de Asduiven van het NIC.

In 2012 heeft Cor zijn duiven verkocht en een deel van geld het heeft hij geschonken aan de kerk en aan de “zwakkere en noodruftige” zoals hij dat zelf noemde. Dit geeft wel zijn goede inborst aan.
Op de plek van de duivenhokken die naar Boelenslaan zijn gegaan, kwamen groente en fruit planten. Zelf liet hij vruchten- en een walnotenboom planten, waar men na zijn dood de vruchten van zou plukken!

Zeer lovend was Cor over de mensen van de thuiszorg die door zijn afnemende gezondheid dagelijks langs kwamen. Ze gingen nooit met lege handen huiswaarts, altijd werd fruit of iets lekkers meegegeven.

Ook Durk Weidenaar en andere vrienden kregen na een bezoek een zgn. ‘voedselpakket’ van Cor.
Het zal stil worden Achter de Hoven 116e, nu de markante persoonlijkheid er niet meer is voor Jannie, dochter Laura  en schoonzoon Allart.

Om met één van Cor zijn prachtige volzinnen te eindigen:
We reizen naar een land waar nog nooit een reiziger van is teruggekeerd.

Op 1-12-2022 is Cor op 85 jarige leeftijd overleden in zijn eigen vertrouwde omgeving.

SJK

Nog even enkele mooie foto's van Cor zijn CRACKS:






JACOB:
















Terug naar de inhoud