Ga naar de inhoud

Gerben van Loon

Fondseizoen > Spelsystemen

Inleiding

Om de duivensport goed te kunnen beoefenen heb je een goed werkend systeem nodig en dat bij je
past. Dit laatste is van wezenlijk belang. Als je veel tijd hebt kun je meer tijd aan je duiven besteden en wat exacter werken. Als je niet zoveel tijd aan de duiven hebt te besteden zoals in mijn geval, dan moet je voor een systeem kiezen die daar bij past en toch succesvol is. Ik heb een gezin met 2 jonge opgroeiende kinderen, we werken beide en hebben naast duiven ook een aantal paarden en een groot erf dat de nodige aandacht vraagt. Je moet dus keuzes maken in je leven, vandaar dat bij mij alles gericht is op de ± 6 meerdaagse fondvluchten.

Het systeem van der Loon

Voor mij begint het nieuwe duivenseizoen in de maand oktober. In deze periode zitten alle duiven bij elkaar, verdeeld over drie afdelingen. Alleen de kweekdoffers zitten in een aparte afdeling. De duiven kunnen in de herfst en de winter niet los om het hok vliegen in verband met de Havik. Deze roofvogel heeft al de nodige goede duiven gepakt en daarom laat ik mijn duiven niet meer los van oktober tot maart.

Ook in maart is de havik nog actief, maar de duiven moeten nu wel beginnen met de training voor het komende seizoen. Ik heb bewust de kweekduivinnen bij de vliegduiven gezet omdat ik dan de duiven niet los kan laten. Voorheen met mooi winter weer kon ik het soms niet laten om de duiven even te laten vliegen.

Als de duiven half oktober bijna door de rui zijn worden ze 7 dagen gekuurd mettrimethoprim van de firma DAC pharma . Dit middel is werkzaam tegen algemene bacteriële infecties zoals Salmonella en Coccidiose. Na deze kuur krijgen de duiven een vitaminekuurtje met Multivit Mix, ook van de firma DAC. De duiven krijgen in deze periode twee keer per week biergist van Natural over het voer. De ene keer met zonnebloem olie en de andere keer met Belgasol van Belgica-DeWeert. Het hele jaar door krijgen de duiven twee keer per week een bad. Door het badwater doe ik soms niks en soms badzout van Natural en een keer per drie weken badzout van Rohnfried met insecticide.
In de maand november krijgen de duiven niets bijzonders en worden ze zoveel mogelijk met rust gelaten. Alle duiven zitten nog bij elkaar. Doordat ik mijn duiven zo natuurlijk mogelijk probeer te houden, hebben de duiven geen drang om te gaan nestellen en eieren te gaan leggen.
In de eerste week van december worden alle duiven tegen paratyfus geënt. Na ongeveer drie weken krijgen ze de verplichte enting tegen het paramixo virus. Hierna nogmaals een vitamine kuur van de firma DAC Pharma. Nu worden de duiven pas gescheiden.

De duiven als volgt ingedeeld:

Hok 1:
Hier zitten 20 broed bakken en er komen maximaal 18 oude doffers op dit hok. Dus geen jaarlingen.

Hok 2:
Op hok 2 komen maximaal 12 jaarling doffers.

Hok 3:
De rest van de jonge doffers, ongeveer 10 komen in een hokje zonder bakken en worden als pater gespeeld op de korte afstanden.

Hok 4:
Jonge duivenhok met daarin de duivinnen.

De 12 jaarling doffers van hok 2 die rond 25 maart worden gekoppeld, gaan wel mee naar de meerdaagse fondluchten. De duivinnen blijven in het hok van de jonge duiven. Tevens wordt er nog eens kritisch gekeken of deze duiven geschikt zijn voor het "zware" werk. Meestal gaan er toch nog een paar duiven uit.
De kweekduiven gaan ook weer naar het kweekhok om gekoppeld te worden. De eerste ronde eieren gaat naar Simon en de tweede ronde eieren wordt overgelegd voor eigen gebruik naar mijn vliegduiven.
Als de kweekduiven voor de derde ronde op eieren zitten, krijgen ze een geel kuur van 6 dagen. Ze mogen de eieren uitbroeden en de jongen zelf groot brengen. Deze jongen komen bij de andere jongen die door de vliegduiven zijn groot gebracht. Met dit systeem heb ik vier jongen uit een koppel en verschillen niet zo veel in leeftijd. De vliegduiven worden rond 25 maart gekoppeld en blijven dan tot eind december weer bij elkaar.


Dus mijn duiven zijn van de 12 maanden per jaar, maar een kleine 3 maanden gescheiden.


De duiven worden vrij gekoppeld en meestal gaat dit vrij snel. De oude duiven krijgen in de meeste gevallen hun oude liefde weer terug. Bij de jaarlingen moet ik hier en daar wel eens ingrijpen, maar ook dit gaat meestal vrij goed. Wel is het zo dat de oude duiven wat sneller op eieren komen. De verse eieren worden weggehaald en bewaard. Ze zitten nu op kalkeieren totdat ze de eieren van de kwekers krijgen. Zodra de jaarlingen op eieren komen krijgen deze de eieren van de beste oude duiven. De jaarlingen mogen dan 1 jong groot brengen. Tijdens het broeden krijgen alle duiven, dus ook de duiven die niet zijn gekoppeld een geel kuur van de firma Travipharma.

Aanvang vliegseizoen:
In het begin van april begint afdeling 11 met de vitesse vluchten. Omdat mijn duiven dan zitten te broeden worden er wel duiven gespeeld, maar zeer voorzichtig. De eieren leg ik dan even in de broedmachine. De duiven met jongen worden wisselend gespeeld. De ene keer gaat de doffer mee, de andere keer gaat de duivin mee. De meeste oude duiven gaan alleen mee als het zeer mooi weer is. Deze duiven hebben al genoeg ervaring en hoeven nu nog niet echt aan de bak. De jaarlingen gaan wel wat vaker mee omdat ze nog veel moeten leren. Ook wil ik op de eerste meerdaagse fondvlucht met veel jaarlingen spelen. Dit is voor mij ongeveer 890 km en dat is de kortste afstand. De jaarlingen gaan in principe twee keer mee op de grote fond, maar soms wordt hier vanaf geweken. Bij zuidwestenwind en mooi weer kunnen ze soms wel drie keer mee, en een ander jaar met veel noordenwind, gaan ze maar een keer mee. Omdat ik de jonge duiven nooit selecteer, worden ze als jaarling wel goed en streng getest op de meerdaagse fondvluchten.
De zogenaamde paters krijgen alleen de kortere vluchten tot 400 km voor hun kiezen. Deze duiven worden op een andere wijze opgeleid tot meerdaagse fondduiven. Ik weet niet wat beter is, met beide systemen heb ik succes.
De oude duiven worden ingevlogen op de vluchten van afdeling 11 en gaan daarna minimaal drie keer mee op de grote fond. Als er duiven zijn die te lang thuis moeten blijven tussen twee meerdaagse fondvluchten door, worden ze nog wel eens meegegeven op een vlucht van ongeveer 300 km. Voor de toekomst is het ook de bedoeling om met de oude duiven aan de ZLU-vluchten deel te nemen.

Op welke neststand de vliegduiven zitten maakt volgens mij niet zoveel uit. Op alle standen heb ik goede uitslagen gemaakt. Wil ik soms voor een bepaalde vlucht de duiven op een bepaalde stand hebben, dan zorg ik gewoon dat ze op het juiste moment van hun eieren of jong af zijn. Tijdens het seizoen blijven de duiven bij elkaar en mogen bij iedere ronde een jong groot brengen. Dit zijn meestal jongen van de kwekers. Deze jongen komen in de ren en worden in december verkocht via lt www.duiven.net.nl.Hierdoor hebben we altijd een aantal zomer jongen uit de kwekers. Tijdens het vliegseizoen, als de duiven op eieren zitten gebruik ik een broedmachine om de eieren te bewaren. Als de duiven op zaterdag thuis komen liggen er kalkeieren in de nesten. Op zondag zitten bijna alle duiven weer te broeden en krijgen ze hun eigen eieren weer terug. Mocht het zo zijn dat er een duif niet terug is gekomen, wordt deze vervangen door een ander. Ook dit gaat in de meeste gevallen prima. De nieuwe partner gaat niet mee op de grote fond, maar wordt op het vliegprogramma van afdeling Friesland ‘96 meegegeven. Tijdens het gehele vliegseizoen krijgen de duiven om de drie weken een kuur tegen het geel. Dit is de BS kuur van Belgica-DeWeert. Voor de rest worden er geen medicijnen gegeven.

Elke dag komen de duiven twee keer los en mogen dan een uur trainen. Er zijn liefhebbers die denken dat nestduiven niet zo goed willen trainen. Nou ik heb de ervaring dat nestduiven prima willen trainen. Vooral als de echte vliegvorm er is, vliegen ze langer dan een uur. Misschien komt het ook wel omdat mijn duiven altijd op het nest zitten. Na de laatste meerdaagse fondvlucht mogen de duiven hun ronde jongen grootbrengen. Duiven die tijdens het seizoen achter gebleven zijn en later terug zijn gekomen, gaan nog mee op de natour vluchten. Dit geldt ook voor de jonge duiven. Ik speel deze oude duiven nog op de natour om ze weer het vertouwen te geven dat ze zonder veel moeite thuis kunnen komen. Niet alle duiven die een keer totaal missen op de grote fond zijn slecht. Ook de beste duiven hebben wel eens een offday.

Als ik vertrouwen heb in een duif, dan kan ik hem wel een jaar overhouden zonder dat hij een prijs gevlogen heeft. Een goed voorbeeld is de 04-836, een doffer waar ik veel van verwachtte. Het eerste jaar waren de prestaties niet best, maar een jaar later won hij de5e Internationaal Limoges. Dus heb geduld. En blijf in je duiven geloven.
Nadat de vluchten zijn afgelopen, worden de in mijn ogen de slechtste duiven uit geselecteerd. De broedbakken gaan op half. De schuifdeur gaat open, zodat de oude en de jonge duiven bij elkaar komen. Alle duiven gaan nu ook tegelijk naar buiten, maar het trainen doen ze nu niet meer. De meeste duiven zitten nu dik in de rui. Eind september komen de kweekduivinnen er weer bij en komen de duiven niet meer los. Nu is de cirkel weer rond en begint het systeem weer van voren af aan.

Het systeem van der Loon wordt door Gerben gehanteerd vanaf 2004. Het heeft geresulteerd in vele kopprijzen op de zware fond en heeft de laatste 4 vliegseizoen minimaal 1 keer op teletekst gestaan!!!


Anja en Gerben voor de vlieghokken in Boelenslaan.


Terug naar de inhoud