Ga naar de inhoud

Roger Desmet- Matthijs

Kweekduiven > Hofleveranciers > Extra informatie

Roger Desmet-Matthijs Nokere (België)

De opbouw van het legendarische ras Desmet-Matthijs.

Valere De Smet-Matthijs uit Nokere

Valere De Smet-Matthijs is ongetwijfeld een van de allergrootsten uit de postduivengeschiedenis. Samen met de duiven van de Gebroeders Janssen uit Arendonk heeft hij de naam en faam van de Belgische postduif over de hele wereld uitgedragen.

Valere Desmet en zijn wereldberoemde Oude Klaren '46:



Vooral in de vijftiger en zestiger jaren stond er geen maat op de prestaties en was het hok van Valere het beste allround hok van heel België. Of het nu vitesse, midfond, of fond was, de duiven van Valere overklasten alles waartegen ze in het strijdperk traden.

"De Schonen '54"


Hun namen waren simpel maar hun prestaties waren van wereldklasse:
"De Schonen",
"De Blesse",
"De Rik",
"De Genaaiden",
"De Sturen",
"De Goede Zwarten",
"De Kapoen",
"De Ballon",
"De Jonge Klaren",
"Het Prinseske".
Opvallend was dat al deze duiven ingeteelde afstammelingen van "De Oude Klaren '46 "waren de formidabele basisduif van Valere Desmet-Matthijs.

Het oude hok van Desmet-Matthijs bovenop de wagenschuur.


Nu 40 en meer jaren later zijn het legendarische duiven geworden, maar hun kwaliteiten waren van een dusdanig kaliber dat ze nog steeds in de internationale duivenpers worden aangehaald. In dit geval werden de namen van zowel Desmet-Matthijs als van de Gebr. Janssen vaak voor reclame doeleinden misbruikt.

Valere Desmet temidden van zijn kampioenen.



Als ik hier schrijf dat de directe nakomelingen van de genoemde duivenrassen de basis vormen van mijn successen, dan is hier geen enkel woord van gelogen. Nog steeds ben ik dankbaar dat ik van die bron heb kunnen en mogen putten. Het grootste plezier in de duivensport heb ik steeds gehad door met deze duiven in nauwe verwantschap in de kweek te mogen werken. Het doet je natuurlijk een ongelooflijk plezier als dat zo goed lukt, zowel op eigen hok als op honderden andere hokken in binnen- en buitenland.

Auteur
Steven van Breemen


Roger Desmet-Matthijs op de foto met "SVEN" voor de oude wagenschuur anno 2010:



DESMET - MATTHYS - NOKERE


Een glorierijke naam beschreven voor PIPA.

DESMET - MATTHYS - NOKERE


Een glorierijke naam, die in de eerste jaren na de oorlog 1940-44, zeer vlug beroemd werd onder de benaming Matthys-Desmet, toen Valeer Desmet nog tandem vormde met de vrij lang jong gebleven en bij hem inwonende Jules Matthys, schoonbroer van Valeer Desmet en broer van de zogekende "Marie", die altijd haar aandeel heeft opgestreken in de successen van Matthys-Desmet (haar broer en echtgenoot) - V. Desmet-Matthys (man en vrouw) en na het overlijden van haar goede echtgenoot, steun kreeg in haar ijverige postbode Roger en het nu verder doen onder de naam :
DESMET - MATTHYS

Deze kleine toelichting om erop te wijzen dat indien de namen werden gedraaid, toch nooit verouderden, en de duiven bleven waar ze altijd waren, en aan de uitbouw van de stam praktisch ook weinig werd veranderd.
Valeer Desmet heeft gedurende twintig jaar als een der grootste Belgische kampioenen op het podium gestaan en heeft tientallen in binnen- en buitenland tot kampioen gemaakt.
De door hem in het leven geroepen duivenstam is er een geweest die zelfs na het overlijden van de grote kampioen, ieder jaar kampioenen schonk.

Alles wat België na 1945 aan goede origine-duiven heeft gekend, werd bij Desmet-Matthys ingeschakeld voor de uitbouw van zijn stamhok. Valeer Desmet was een fijne kenner. Hij ging ze aan de bron halen zoals bij zijn debuut en toen nog minder bekende Theo Guilbert, waar ook Michel Nachtergaele zijn goed kweekmateriaal ging halen. Van Verstraete, Balgerhoeke (via Vandenweghe, Olsene), bij Oscar Devriendt te Moere, Hector Desmet, Geraardsbergen, Roger Vereecke, St-Lodewijk en nog wel een paar anderen.

Hij kweekte de snelle halve fondduiven tot 400 km, waarvan men gedurende verschillende jaren getuigde, dat zijn duiven de af te leggen afstand "van buiten" kenden. En wanneer het roer werd omgegooid en naar de fond en grote fond werd overgeschakeld, wonnen dezelfde duiven en hun afstammelingen eerste prijzen in provinciale, interprovinciale en nationale fondwedstrijden van 630 tot 1.075 km. Valeer Desmet kweekte als het ware de "Allround" duif. De moderne duif, de eerste en kopprijzen kon winnen over alle afstanden.
De hokleiding veranderde, maar de duiven bleven. Even kordaat als voorheen heeft Roger Desmet in samenwerking met zijn goede moeder "Marie" het werk van zijn vader en echtgenoot voortgezet en de duiven hebben intussen bewezen dat ze geleid door nieuwe handen, het even flink kunnen op gebied van kweek en wedstrijden.
Er zit in het hok Desmet-Matthys een vaste lijn. Wie aandachtig de slechts enkele stambomen overleest, zal vaststellen dat verscheidene basisduiven al maar door terugkeren. De huidige Desmet-Matthys-roem zit nog altijd vastgeankerd aan onvergetelijke duiven zoals :
- de "Oude Klaren",
- de "Oude Blesse",
- de "Oude Freule-duivin",
- de "Oude Sproete",
- de "Oude Sturen",
- de "Genaaiden",
- de "Rik",
- de "Schonen",
- de "Angoulême-duivin",
- de "Dikke Blauwe-duivin",
- de "Draaier",
- de "Kleinen",
- de "Jonge Sturen",
- de "Kapoen",
...enz...enz...

Het is duidelijk, de gehele geshiedenis van het ontstaan, uitbouw en grootse bloei van Desmet-Matthys-duivenstam, berust bij wel doordachte kruisingen uit duiven van diverse origines.
Maar op de keper beschouwd komt de werkelijke oorsprong van deze verscheidenheid terug naar de basisorigines, die anderen ook groot hebben gemaakt VOOR Desmet-Matthys zijn basishok vormde.
De getrouwe voortzetting van de geschiedenis van de Belgische Reisduif, of de waardevolle betekenis dat het vroeger en nu nog onmogelijk kan, zonder goede origineduiven.
Desmet-Matthys-duiven hebben klein en groot gelukkige dagen bezorgd !


Prestaties in 2010:

Limoges Nationaal 10.448 duiven op 584 km.
183e R.Desmet-Mattijs.

02-07-2010 Soustons 8.443 duiven op 871 km.
12e R.Desmet-Matthijs.

Tarbes Nationaal 4.576 duiven op 891 km.
18e Met de “THOMAS” hier hebben wij 2 jonge duiven van.
126e R.Desmet-Matthijs.


De "SAMUEL" is één van de beste kweekduiven van Roger.
Kweekcentrum Friesland heeft hier een vale doffer en een vale duivin uit gekocht in 2010.


Ook uit de "SVEN" hebben we in 2010 2 jongen gekocht.


Enkele sfeer impressies vanuit Nokere (België).

Terug naar de inhoud