Ga naar de inhoud

Georges Carteus

Kweekduiven > Hofleveranciers > Extra informatie

Georges Carteus Ronse (België)

Georges Carteus en Simon voor de serre (2006).


GEORGES CARTEUS - RONSE (BE)

Hugo - © 2011 De duif.
Foto's SJK

Moedige “Flandriens”... bekende en minder bekende... verkennen nu al het parcours waarop een van de topklassiekers van het wielerseizoen 2010 zijn beloop zal krijgen ! Pechvogels zijn een nieuwe “tube” aan het leggen... want de neutrale wagen is in geen velden of wegen te bespeuren ! Zij hoopten toen nog op Boonen…maar het werd Cancellara !
Maar eigenlijk zijn we op weg naar een van de meest solide fondspelers van de laatste paar decennia ! Inderdaad Georges Carteus (71) of “Mister Perpignan” is een krijger van vele oorlogen... een “veteraan” van aan de taalgrens... wiens blazoen met de jaren imposanter wordt ! Zijn palmares wordt gesierd met o.a. 1e nat. Limoges (1991)... winnaar Europabeker (1993)... 1e nat. Perpignan (1997)... 1e nat. Perpignan (2000)... 1e nat. Kampioen grote Fond K.B.D.B. 2001... 1e West-Europese Supermarathon 2009... om het dan nog niet te hebben over 8 tweede plaatsen nationaal en 7 maal 1e provinciale asduif ! Het zijn de blikvangers van
een uitzonderlijke carrière ! Maar het gaat goed met onze besnorde ex-lokaalbaas uit Ronse. Hard gewerkt... dag en nacht in de weer... maar sinds 1980 teruggetrokken in een van de meest idyllische hoekjes van Ronse. De hokken weggedoken achter een van de vele glooiende hellingen... de Muziekberg... een mooi landhuis... een ferme lap grond en voluit gaan met de duiven. Een leven om de honderd te halen... een leven om jaloers op te zijn. Maar Georges heeft het verdiend... !

Georges Carteus bekroonde een knap seizoen 2009 met de titel van 1e West-Europese Marathon !

Machtige stamopbouw
Vader Jean Carteus was landbouwer en tevens fervent duivenmelker. In de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog legde hij het fundament van het succes van de Carteus-dynastie. Met een goedgespekte beurs trok hij naar de vedetten van toen... Bricoux en Horemans. En zoals het een stielman hoort... hij maakte van zijn kolonie geen vreemdelingenlegioen en hield het voornamelijk bij deze twee "rassen".Het succes was zeker aan hem besteed want in 1948 won hij al 1 en 2 op
Interprovinciaal Limoges... in 1949 werd hij 1e kampioen van de Interprovinciale Vereniging (beide Vlaanders + Henegouwen). Vader Carteus ontpopte zich tot een waar kampioen van snelheid tot zware halve fond en Georges had aan hem de perfecte leermeester. Na zijn huwelijk werd Georges kastelein van een drukbeklante café op de markt in Ronse... waar de plaatselijke duivenbond zijn lokaal had en waar de legendarische Maurice Delbar de voorzittershamer hanteerde. Vader had in de naoorlogse jaren al een jong gekocht van de wereldberoemde "Kleine St. Vincent" van Delbar... Georges kon later een jong, origine fameuze "Ballon" van Delbar, op de kop tikken en die ontpopte zich tot een excellente kweker.
In 1968 trok Georges naar Lauwe waar André Vanbruaene hoogdagen van triomf beleefde en kocht er van het beste. In 1996 werd er aan samenkweek gedaan met Robert Dobbelaere, Marke... en het samengaan van deze beide fondtenoren bracht uitzonderlijk succes ! Maar zowel vader als zoon Carteus hebben het steeds gedaan met een zeer beperkte inbreng van "vreemd bloed". Met enkele streng geselecteerde bloedlijnen hebben ze in al die jaren een stam opgebouwd die... zoals achteraf bleek... de beste all round-duiven op de wereld zette. Duiven die het deden van 100 tot 1000 kilometer... duiven die van Georges Carteus een van de beste fondspelers van de huidige generatie gemaakt hebben.

kampioensduiven van Georges Carteus.


Pedigree
Twee super-kweekkoppels !

Georges Carteus : "In de duivensport moet je in de eerste plaats geluk hebben. Trouwens wie kent er iets van duiven ? Degene die dat beweert kan bij mij veel geld verdienen... ik ben op zoek naar zo'n man ! Wanneer die "kenner" één topper per jaar kan fokken dan ben ik al dik tevreden. Geluk moet je hebben bij het vinden van een "echt" kweekkoppel". Zo'n koppel dat kwistig zijn erfelijke kwaliteiten rondstrooide was de "Oude Zwarte" B71/104 x "Het Bordeautje" B74/431. Zij rolden als eerste de rode loper uit voor het fondsucces van de Carteus-formatie. Zij zijn o.a. de ouders van...
- De beroemde "Perpignan" B80/071 die zich later zou ontpoppen tot een stamdoffer van 18 karaat en die ondertussen vader en grootvader werd van vele crack's.
- De doffer die 6e nationaal Perpignan won.
- "Goede 02" met 10e nationaal Perpignan en 2e provinciaal Chateauroux.
- "Angouleme" met 1e provinciaal Angouleme.
- "Marathon" van 1975 die op 6 jaar tijd 162 prijzen won.

Het tweede wonderkoppel werd gevormd door de "452" B79/452 x "121" B81/121. De "452" werd geboren uit "Oude Zwarte" x "Bordeautje"... en de "121" was een dochter van de "Klare" die zijn sporen op de zware fond als geen ander verdiende. Dit tweede Carteus-stamkoppel gaf o.a. de fameuze "Limoges"... de topdoffer met 1e nationaal Limoges, 5e internat. Perpignan, 95e internat. Perpignan, 46e nationaal Tulle op zijn naam. Op zijn beurt ontpopte hij zich ook tot een excellente kweker en is reeds vader van “Millenium Perpignan” B96/4300795 (1e nat. Perpignan '00 6246 d / 2e internat. 18426 d)... “De 700” B96/4300700 (67e nat. Montauban 3474 d – 83e nat. Perpignan 6246 d)... ”Super As” B97/4290798 (9e nat. Perpignan '03 - 10e nat. Castres '03 - 27e nat. Dax '03)
Andere toppers uit dit koppel zijn de "As" (halfbroer “Limoges”) die in 1993 de 4e nationale Asduif fond werd en die in 1995 op de lossingdag van Perpignan zijn hok bereikte en als 2e internationaal Perpignan afgevlagd werd.Een dochter van de "452" x "121" schonk bij Eugène Pochet de 1e nationaal en 2e internationaal Perpignan.
"Nogmaals... wie kent het ? In veel gevallen wordt de mythe gecreëerd NA de feiten. Hier hebben beide koppels elkaar gevonden in een vrije koppeling... zonder tussenkomst van het "geniale brein" van de melker."

Pedigree
Een geweldige come-back


Eind 1992 tapte Georges zijn laatste pintje aan de grote markt in Ronse... en verhuisde definitief naar Winkelveldeke waar hij reeds sinds 1980 met duiven speelde op mooie en degelijke hokken.
Volgens insiders zou de totale verkoping (1981) van de Carteus-kolonie ook de zwanenzang van de eens zo geroemde fondkolonie moeten betekenen. Ze vergisten zich... Gedurende twee seizoenen ('78 en '79) had Georges een volledige ronde late jongen naar zijn nieuwe hokken getransfereerd. Op die manier stelde hij het kruim van zijn kolonie veilig voor de toekomst... en legde hij de basis van een spectaculaire come-back. Al vlug was het vriend en vijand duidelijk dat de nieuwe generatie
Carteus-vliegers ook van aanpakken wist en in 1982 speelde Georges zich reeds kampioen van Oost-Vlaanderen. Met de jaren was hij opnieuw niet meer weg te branden uit de kop van de nationale en internationale uitslagen ! De blikvangers zijn 2e nat. Perpignan '98... 1e nat. Perpignan “00... 10e nat. Castres '03... 27e nat. Dax '03... 9e nat. Perpignan 2003... 4e nat. Perpignan '03... 1e West-Europese Supermarathon '09... enz. Zonder schroom mag Georges Carteus zijn voet zetten naast die van de Europese fond-elite !

Op onderstaande foto staan 2 coryfeeën van de Belgische duivensport.

Links Georges Carteus en rechts Roger Desmet-Matthijs.


Super 2009 !

“Ik heb het seizoen 2009 aangevat met 36 oude en 24 jaarse weduwnaars. Van het jaar 2007 waren er slechts 2 overblijvers... want begin 2008 werden er bij mij 72 duiven gestolen waaronder 28 jaarlingen. Datzelfde jaar eind oktober vond de 2e diefstal plaats en werden er 52 weduwduivinnen en late jongen gestolen. Ook wat de diefstallenplaag betreft heb ik dus mijn deel gehad ! De laatste wedstrijd van het seizoen is Perpignan... 8 dagen na thuiskomst (eerst recuperatie) worden de weduwnaars gekoppeld met hun eigen duivin en mogen een koppel jongen groot trekken. Na het spenen van de jongen gaan doffers en duivinnen afzonderlijk... de doffers op het hok en de duivinnen in de volière... zo rond half oktober.
Alle doffers en duivinnen moeten hier op een sobere manier de rui doormaken... een klassieke ruimengeling zonder veel tierlantijntjes... en iedere dag los ! Er zijn dan weinig problemen met de roofvogels... en de sperwer begint hier pas begin april vervelend te doen. En in de stille periode blijft de medicamententrommel op slot.
De kwekers (24) worden half januari gekoppeld en brengen twee rondes voor eigen gebruik groot. De oude weduwnaars worden niet gekoppeld... en zij zien hun duivin pas terug wanneer ze voor de eerste keer naar Frankrijk gaan (Epéhy)... of de 2e à 3e week van april. De jaarse weduwnaars (op een afzonderlijk hok) worden tezelfdertijd met de kwekers gekoppeld en krijgen de eieren van de
kweekduiven ondergeschoven. Met slechts 14 dagen verschil heb ik twee rondes jongen uit mijn kwekers. Bovendien zorgt het nestje op hun nieuwe hok voor bakvastheid bij de jaarlingen. Trouwens wanneer de jongen 14 dagen oud zijn gaat de duivin weg... niet opnieuw leggen... en de doffer trekt verder zijn kroost alleen groot. Het nieuwe seizoen begint voor hen op grote jongen (14 d)... en wanneer de jongen gespeend worden begint voor hen het echte weduwschap. Voor aanvang van het vliegseizoen ga ik met mijn duiven bij de dierenarts... de klassieke controle op trichomonas... coccidiose... en wormen. In 2009 werd er tegen geen enkele kwaal behandeld. Wel is het zo dat er eind februari een 10-daagse behandeling met Cosumix Plus gepland staat... een medicijn dat effectief is tegen paratyfus... colibacillose... en infectueuze coryza. Weinig medicamenten... en misschien klinkt het als muziek uit de “sixties”... maar vijf- en zesjaarse duiven zijn hier nog steeds de kapitein van de ploeg ! De oude weduwnaars worden een 2-tal keren met de wagen weggevoerd... de jaarlingen een keer meer... en we zijn vertrokken ! De vliegploeg wordt gesplitst over Brive (grootste deel)... en de rest gaat naar nationaal Bourges.
Het wordt dan Brive – Cahors – Barcelona... Bourges – Chateauroux – Barcelona... Brive – Pau – Tarbes – Perpignan... Brive / Bourges – Chateauroux – Limoges – Souillac en wanneer er dan een echte crack tussen zit dan gaat die ook nog naar Perpignan.
De jaarlingen doen het kalmer aan... ze vliegen een 3-tal halve fond wedstrijden en gaan dan naar Limoges. Ik ben geen voorstander van Soustons... St. Vincent... en zeker niet van wedstrijden met middaglossingen.Verder heb ik in de loop van 2009 niet meer behandeld tegen trichomonas... en
ook niet tegen luchtwegeninfecties. In de loop van het seizoen werden er nog 2 à 3 keer vitamines verstrekt... twee dagen na thuiskomst van een wedstrijd en nooit voor het vertrek van de duiven. Vitamines of medicijnen... via het drinken of het voeder... betekenen altijd een rem op het eet/drinkgedrag van een duif !”

Foto van Georges Carteus met de duif die een paar weken later gestolen werd!!


De visie van een fondspeler !

“Tussen twee fondklassiekers zijn er 14 dagen tot drie weken rust... en het is zaak dat de fondspeler bij deze goed uit zijn doppen kijkt. Wanneer ik de dag na thuiskomst van een fondvlucht het venster van het hok opentrek en een van de thuiskomers blijft in zijn bak zitten dan zal ik hem zeker veertien dagen later niet opnieuw inkorven ! Deze jongen duwde bij zijn laatste opdracht het
wijzertje in het rood en heeft meer rust nodig. Een duif die wel normaal mee vliegt heeft geen problemen... en een topper zeker niet want die heeft minder afgezien dan de collega's die er twee uur langer over deden. En succes op de fond ? Als fondspeler uw beste duiven durven meegeven !
Wanneer de fondduiven snelheid en halve fond vliegen krijgen ze twee keer per dag een half uur “volle bak” op het hok (gezamenlijke voederbak) en daarna wordt de voederbak weggenomen. Vanaf Brive wordt het “echt volle bak”... en wat er nog rest blijft op het hok... en de duiven mogen eten wat ze willen. Wordt het restant te groot dan gaat het overschot naar de duivinnen... maar de
fondvliegers “moeten” zeker niks eten en hebben de vrije keuze ! De doffers worden ook niet opgevoederd naar de inkorvingsdag toe... en de duivinnen worden bij elke wedstrijd getoond ! De duiven die moeten ingemand worden zien hun duivin wanneer de rest van de ploeg traint... bij thuiskomst is er een kort samenzijn voor alle duiven van het hok.
De vliegploeg traint tweemaal daags een vol uur... en nadat ze opgeleerd zijn komt er geen enkele duif meer in de mand voor een tussendoor opleervluchtje.Ik verkies een middelmatige duif in de hand... liever nog iets kleiner... ze moet vooral achteraan goed gesloten zijn... en een goede pluim hebben. Het oog zegt me niks... en ik heb al meerdere “kenners met de loupe” van mijn hok laten
weglopen.
Het spel met de jonge duiven (50 à 60) staat op een zeer laag pitje ! De jongen worden niet verduisterd... gewoon opgeleerd... en ze gaan tot 300 km. Ze vliegen 5 à 6 wedstrijden tijdens hun geboortejaar... en worden nooit geklokt. De selectie van de jonge doffers gebeurt in de hand... of het zijn broers / zonen van de beste duiven.”

De prachtige villa van Georges Carteus aan de Winkelveldeke 3 in Ronse.




Pedigree
Sober houden !


"Het is allemaal niet zo ingewikkeld hier aan Winkelveldeke lacht Georges Carteus... terwijl een 60-tal jongen van het dak wegscheert. Ik heb de gewoonte om niet te veel te prutsen aan mijn duiven. Stro op de vloer bij jong en oud dat een paar keer per seizoen ververst wordt. Veel naar de veearts lopen doe ik zeker niet... en veel kuisen doe ik evenmin. Ofschoon daar de laatste jaren toch verandering in gekomen is. Mijn broer Jean komt iedere morgen de duiven helpen verzorgen (1,5 u)... en nu worden de woonbakken toch dagelijks gereinigd.”
Nadat we een tiental Carteus-toppers in handen kregen moeten we het beamen... Carteus formeerde inderdaad het all round-type van duif. Pientere kop... vlammend oog... zachte pluim... strak model zonder ook maar één gram overgewicht... en begenadigd met een ijzersterke natuurlijke gezondheid.Je weet het... en toch mispak je je iedere keer ! Je denkt een Usain Bolt in
handen te krijgen... maar het is een ranke Miel Puttemans. Echte atleten met spieren als koorden... een pak pluimen rond een stalen karkas. De echte fondduif zeg maar... Carteus leest je gedachten... "Een gewichtheffer loopt toch ook de 10 kilometer niet”... is zijn kort maar veelzeggend antwoord. Prachtig toch... wereldniveau halen op een manier die uitblinkt door haar eenvoud... terwijl heel wat melkers bergen verzetten... zeeën droogleggen... en windmolens slopen in de overtuiging dat de sleutel van het succes zich ergens achter de deur van een labo bevindt.
“In 2009 heb ik een topjaar gekend... en ik ben nog nooit zo weinig naar de dierenarts geweest... en ik heb nog nooit zo weinig medicamenten gegeven aan mijn duiven ! De seizoenen 2007 en 2008 waren iets minder... maar daar heeft het overlijden van mijn vrouw Bernadette alles mee te maken.”

Foto (GvdL) van Cor van der Ploeg, Georges Carteus en Simon.


Topuitslagen 2009
Formidabele uitslagen in 2009 met :
Nat. Perpignan 2-40-65-103, enz. 6 prijzen van 9
Nat. Pau 3, enz., 3 prijzen van 4
Nat. Barcelona 13-53-83, enz., 9 prijzen van 10
Nat. Tarbes 14-23-85, enz., 6 prijzen van 9
Nat. Brive 12, enz., 17 prijzen van 32
Nat. Cahors 18, enz. 6 prijzen van 8

Toppers van Carteus !
Ook nog een aantal andere toppers (zie ook foto's) verdienen bijzonder aandacht...
De “Fantast 200” B01/4375200... een echte kopvlieger met o.a. 4e nat. Perpignan 7537 d / 12e internat. 16803 d... 37e nat. Limoges 8618 d... 1e Argenton 1381 d... en vader van superdoffer “De King” !
“De As 571” B94/4000571... winnaar van 1e Gouden Cup Awards... 1e Asduif '96 – '98 Derby Hainaut... en grootvader van “Euro Diamond” (100 % Carteus) van Peter en Hans-Peter Brocamp, Boppard.
“Super Mario” B93/4133386... een weergaloze kopvlieger die zijn naam met ere draagt ! Hij won o.a. 2e nat. Perpignan '98 5855 d / 4e internat. 15994 d... 29e nat. Perpignan '96 4889 d / 53e internat. 12551 d... 30e nat. Perpignan '97 4694 d / 51e internat. 12367 d... 39e nat. Barcelona '00 13 659 d / 85e internat. 26597 d. Hij is een kleinzoon van het superkoppel “Oude Zwarte” x “Het
Bordeautje”
En een opsomming geven van alle tophokken waar Carteus-duiven de rode loper uitrolden naar machtig succes is echt onbegonnen werk. We doen toch een poging... de topkolonie van Ophuizen-Marell, Landgraaf (2x Europees Kampioen – 80 % Carteus)... Peter en Hans-Peter Brocamp, Boppard (“Euro Diamond”)... Silvere Toye, Otegem (“Zatopek”, 2e nat. Asduif Grote Fond K.B.D.B.)... Cor van de Ploeg, Leeuwarden (geweldig succes met lijn “Bonte Barcelona”)... A. Huijnen, Heerlen (uit één ei (“Bonte Barcelona”) twee nationale winnaars gefokt)... A. en H. Claus, Wortegem-Petegem (een bijhuis Carteus)... José en Nic Opsomer, Maarke-Kerkem (1e Nat. Barcelona 2000 uit dochter Perpignan Carteus)... wijlen Heinz Seegmüller, Grossteinhausen (lijn legendarische “Limoges”)... Chris Hebberecht, Evergem (lijn beroemde “Perpignan”, “Bonte Barcelona”, “Limoges”)... Wijnands en Zoon, Maastricht (lijn “Bonte Barcelona”, “Limoges”) hebben veel te danken aan Carteus... Depasse-Lardenoye, St. Amand (lijn “Limoges”, “Bonte Barcelona”)... Jan van der Veeke, Westdorpe (nationale topper dankzij “Het Kleine Mariootje”)... Vrösch-Meyers, Heerlen met 1e internat. Barcelona '04 (lijn “Limoges”)... Cees v.d. Poel, Ridderkerk (lijn “Limoges”)... Robert Dobbelaere, Marke (geweldige samenkweek)... Marc Roosens, Leernes (Carteus aan de basis)... Eugène Pochet, Quaregnon (won 1e nat. Perpignan, lijn “Limoges”)...
en nog vele... vele anderen mochten de klasse van de Carteus-duif ervaren !

Foto (SJK) van Gerben en Carteus.


10 Geboden van de fondspeler !

1) De Duif... is primordiaal... het merendeel van de kweekduiven mag “vrij kiezen”... alleen de topkoppels blijven samen ! Een strenge selectie en geloof in de basisduiven zijn de kortste weg naar het succes !

2) Hok... veel hok en weinig duiven... veel zuurstof zonder tocht !

3) Voeding... een goede gezonde sportmengeling tijdens de zomer... in wintertijd 25 kg kweekmengeling + 10 kg tarwe + 5 kg gerst.

4) Training... de vliegduiven zien trainen (2x daags) is belangrijk... ze trekken 5 à 10 minuten weg... komen terug en spatten uiteen boven het hok... dat is de conditiemeter van de vliegploeg !

5) Medisch... betekent weinig in mijn duivensport... ik kan niet zeggen “niets” maar toch zo weinig mogelijk. Of nog beter... je hebt een dokter nodig... maar je houdt hem toch best zoveel mogelijk buiten !

6) Rust... belangrijk voor een fondduif... en als melker moet je zien wanneer een duif volledig gerecupereerd is. Je moet melker zijn op je hok... en het meteen gezien hebben wanneer er iets hapert.

7) Motivatie... alleen de duivin tonen bij de inkorving... dat moet volstaan. Of de doffer de duivin kan treden of niet... helemaal niet belangrijk ! Hier kan seks voor de wedstrijd !

8) Hygiëne... als het een beetje door de beugel kan ben ik al tevreden !

9) Natuurlijke weerstand... een natuurlijke gezondheid is hier van zeer groot belang ! Voor een duif met veel gezondheidsproblemen is het hier rap gedaan !

10) Geen slaaf van de duiven... er is nog iets anders in het leven !

Hugo
Coding & Hosting: BitBuro - © 2011 De duif


Gerben en Carteus aanschouwen de vlieghokken van de oude duiven.


Nog enkele aanvullende prestaties in 2009:

Brive 30-5-2009 Nationaal België 17.446 duiven op 644 km.
12e Georges Carteus.
56e Georges Carteus.
107e Georges Carteus.

Cahors 13-06-2009 Nationaal België 7347 duiven.
18e Georges Carteus.

Montauban 20-06-2009 Nationaal België 7203 duiven 767 km.

165e Georges Carteus.

Internationaal Pau 20-06-2009.
12e Georges Carteus.

Barcelona 03-07-2009 op 1051 km.
13e Nationaal en 29e Internationaal.
53e Nationaal en 84e Internationaal.
93e Nationaal.

Tarbes 11-07-2009 België 4.822 duiven 882 km.

15e Nationaal en 37e Internationaal.
24e Nationaal en 55e Internationaal.
89e Nationaal.

Perpignan 01-08-2009 Nationaal Belgie 7364 duiven 886 km.
2e Nationaal en 3e Internationaal.
40e Nationaal en 68e Internationaal.
65e Nationaal.
104e Nationaal.

Asduif grote fond 2009 2 Vluchten.
2e Georges Carteus.
98e Georges Carteus.

Asduif grote fond 2009 3 vluchten.
1e Georges Carteus.

Asduiven 2007, 2008, 2009, Internationaal Perpignan.
3e Georges Carteus.
7e Georges Carteus.

Asduiven 3 jaars klassement Barcelona Nat. België.
81e Georges Carteus.

Asduiven 3 jaars klassement Marseille Nat. België.
9e Georges Carteus.


Prestaties in 2010:

24-07-2010 Souillac 7045 duiven op 671 km.
80e Georges Carteus.
192e Georges Carteus.

31-07-2010 Perpignan 6.257 duiven.
32e Georges Carteus.
52e Georges Carteus.
250e Georges Carteus.

Tarbes Nationaal 4.576 duiven op 882 km.
90e Georges Carteus.


Wilfred Bruyneel Oudenaarde-Mater in België

Hij won in 2010 de 1e Internationaal Perpignan tegen 15.756 duiven.

Wilfred won deze grote fondvlucht op zaterdag 31 juli 2010. Zijn driejaarse Carteus weduwnaar legde de 896 kilimeter af in 11 uur en 31 minuten, waarmee hij een gemiddelde snelheid van 1296.70 m/min. liet noteren of omgerekend 77,8 km/h. Wilfred begon bijna 30 jaar geleden met duiven en bij Georges Carteus kan hij alles halen wat hij wil, vandaar dat zijn huidige kolonie voor ca. 80% bestaat uit duiven van Georges Carteus.
Zo ook deze winnaar. De vader is een kleinzoon van de "EURO DIAMAND" rechtstreeks van Brockamp uit Duitsland. De moeder komt als ei van Georges Carteus en komt uit de broer "MILLENNIUM" keer een dochter van "SUPER MARIO".

Hierna komt de foto van de stamboom en een foto van de Perpignan winnaar




Georges and Fabian Carteus

1st National Champion Very Long Distance 2001

Georges Carteus, also known as "Mr. Perpignan"

Ronse: To make a report about the national champion very long distance of Belgium 2001, I had to drive to Ronse. Ronse is situated in the province of East-Flanders and already boasted a lot of top fanciers as citizens. I don't know if it is a coincidence, but in the 2001 national championship there were also many fanciers classified from Ronse -- namely: De Keyser Roland (2nd national champion very long distance) - Van Roy Jean-Luc (4th national champion very long distance) - Eeckhout-Rubbens (9th national champion very long distance) - Lemarcq Louis and Steven (1st national champion young birds long distance) -- and last but not least Georges and Fabian Carteus (1st national champion very long distance).

"MISTER PERPIGNAN"

But let's talk further about the last named person--Georges Carteus, a top fancier who is also known as "Mister Perpignan". Georges received this name when he became the man to beat on this national race. Here are his results of the last years:

1992-6013 birds: 145-197-238-547 (4/4)
1993-5390 birds: 10-27-33-139-145-155 etc. (15/23)
1994-4572 birds: 6-12-21-143-215 etc. (8/12)
1995-5252 birds: 2-68-101-102-103 etc. (11/16)
1996-4889 birds: 20-29-40 etc. (9/15)
1997-4694 birds: 1-5-9-15-16-30-85 etc. (13/22)
1998-5822 birds: 2-9-87-94-96 etc. (11/16)
1999-5765 birds: 210-255 etc. (5/12)
2000-6246 birds: 1-41-83-145-165 etc. (10/15)
2001-8041 birds: 12-39-102 etc. (14/32)


SECOND WORLD WAR

"I was seven years old and the second World War was just behind us when father decided to start with racing pigeons. Father knew very well what he had to do to succeed, and with his 'piggy bank' in his hand he bought only top bloodlines. First he went to Jolimont to see Dr. Bricoux.
'Monsieur le Docteur' was at that time the champion. He bought several pigeons. But that was not all. He had still some money left, and he drove to Schoten to the loft of Corneel Horemans. A deal was made. Those two origines were coupled to each others and the results were simply magnificent. Father Carteus was very ambitious and now he went to his neighbor Maurice Delbar. As neighbors we developed a kind a 'friendship deal' and children of the 'Kleine St. Vincent' and 'Ballon' came to our stock loft. A few years later we again bought pigeons, this time from Joseph Portois and Andre Vanbruaene, where we bought a son of his 'Merckx'. So this was it and this still is it. Now and then I breed together with a loft which has been for some years at the top, but the base is and stays the pigeons I've already mentioned."


"DE LIMOGES"

In the mid-1960s, Carteus had a second start. "I left the farm of my parents and opened a pub, which was also the pigeon club 'De Vrije Reisduif', at the market in Ronse. With the same pigeons, I tried at the middle distance, and I can say that I succeeded very well. Week after week I won top prizes, but that was just the problem. You don't gain customers when you win their money on the races! Therefore, I went to the long distance. I changed my system from one year to another, and the same pigeons did it again. I was lucky to have a good breeding couple, namely 'Oude Zwarten' (4096104/71) with 't Bordeautje' (4131431/74). They both had very good racing results, and they had the bloodlines from Bricoux, Horemans and Delbar. Their children were as successful on the racing team as in the breeding loft. 'De Marathon' and 'De Perpignan' were two of those birds. But the topper was the '452' (4704452/79). He never went on a race, but as a breeder he was unbeatable. Coupled to 'Blauwe 121' (4522121/81)… a daughter of my top pigeon 'Klaren'… he became father of the 'Tulle' and a lot of other top birds. But one son was really the top-- namely 'De Limoges' (4475841/88). The 'Limoges' made my name internationally known."

Carteus continues, "In the meantime, I left the pub and moved to a new home. That new home is situated on the 'Muziekberg'. I took the time to prepare my new start. In '78 and '79 I put late-breds in the new lofts. In '80 I did the same with the second and third round. In November '80 I moved and put all the birds that had flown at the old address in a public auction. So in '81 I could start immediately with old birds at my new address without missing one year."


NO MERCY

For the 2002 season there are 100 widowers in the lofts. "I only race with old birds and yearlings," says Georges. "Youngbirds just have to learn. Maybe that's the reason that I can still race with five- and six-year-old cocks. Such pigeons have a lot of experience, and you know what they are worth and that is very important. As I've already said, the young birds are basketed only five to six times for a 300 km race. The yearlings go till Limoges and those who haven't won good prizes can have a second chance on Beziers or Perpignan."

"I expect a lot from the old birds," Carteus adds. "First of all, they have to classify themselves on races under 500 km. I don't like pigeons that are only there when it is more than 800 km. I want pigeons with power and speed. The best selection is that you basket your old birds for five national races. Those who survive this can be held for one year longer. When you follow that system you only have to watch out for that 'one race too much.' Certainly pigeons that are in their last 'racing year' can do one race too much. It is up to the fancier to watch out."

"For the rest there are not a lot of secrets. I feed the whole summer the same mixture, namely 45 percent Super Widowhood mixture plus 45 percent racing mixture and 10 percent Super Diet. I always feed the widowers together. In the beginning of the season, when I don't expect a lot of good results, I feed for a period of 10 minutes. Later in the season I give them as much as they want."

"When the widowers are training around the lofts, then I'm outside to have a close look. Once the pigeons are in condition they train vigorously for one hour. I don't want them to be away for 30 minutes… now when they are back after 10 minutes and they 'explode' above the lofts then I know that everything is more than OK. I basket for all the national races and therefore I take different pigeons from different lofts. People say that by handling like this, widowers will be 'upset' but till now I haven't seen a problem. Those who must be basketed see their hen while the others are training around the loft. When the pigeons arrive, everybody gets his hen. Other motivation tricks are not part of my program."

by Stefan Mertens


De Beroemde "LIMOGES van 1991".



Een Deense reportage over Georges CARTEUS, Ronse.

Långdistanschampion KBDB 2001

Georges Carteus med dam (t.v.) och ardnnerhästar
En av de ledande gestalterna inom belgisk brevduvesport är utan tvekan Georges Carteus. När han flög i klubben ”De Vrije Reisduif”, med lokal på torget i Ronse, plockade han hem den ena framgången efter den andra. Flera gånger erövrade han andraplaceringar på nationalflygningarna. 1978 och 1979 vann han Marathonpriset i Ostflandern.
När han flyttade till sin nuvarande bostad på Winkelvelde 3, ett orört stycke natur i de flamska Ardennerna, auktionerade han ut hela besättningen, både tävings- och avelsduvor – förutom ett mindre antal ungduvor som flyttats upp till det nya slaget. Han byggde upp sin nya stam på dessa. Resultaten saknar gränser…

LIMOGES, 4475841 88

Denna överlägsna duva tog 1991 en hel rad nationella topplaceringar. Denna blå hane, egenuppfödd, var inte bara en suverän flygare som samlade på sig ett helt rum med hederspriser, 3, 12 och 27 national Perpignan. Nej, han var också en glänsande avelshane som gav sina goda anlag vidare inte bara till första generationen utan flera generationer nedåt. Historien är ännu i dag långt ifrån slut.

Uppbyggnad
Stammen är från början uppbyggd på duvor från Georges far, en hedersman till bonde. Här fanns blodet från Horemans och Bricoux. Senare togs en son till André Vanbruaenes Merckx in i avelsteamet. Nuförtiden försöker Georges regelbundet föra in nytt blod i stammen. Ett exempel: Millennium Perpignan är en son till Limoges med en syster till Robert Dobbelaers Kartouche. Korsningarna med Dobbelaeres duvor har varit mycket framgångsrika. Vi var på Robert Dobbelaeres ungdjursauktion 1991. Georges Carteus köpte en liten blå hane efter Klakjesdrinker med kommentaren: ”Det är inte den grannaste, men det är rätt sort.” Han fick rätt – den lille blå hanen blev far till de välkända toppflygarna på Barcelona.

Andra flyger också…
Många brevduveentusiaster i Belgien och även i övriga världen har lyckats väl med duvor från Georges Carteus.
Modern till 1 nat. Barcelona 2000 hos José och Nick Opsomer kommer direkt från Carteus.
Marc Roosens, världskändisen från Lernes har flera toppduvor med Carteusinslag.
Harald Schröder, Stolberg, Tyskland, vann sin nationalseger från Bordeaux med ett barnbarn till Carteus Bonte Barcelona, f.ö. far- och morfar till fyra nationalvinnare.
A. Huynen från Heerlen har vunnit 2 x 1 national och 1 x 2 national med Carteuskorningar.
Cyriel Martens från Deinze var 1 provinsial Cahors och 1 provinsial Narbonne med samma duva, en 100 % Carteus.
Vi kan rada upp långa listor med andra exempel världen över. Låt oss bara till sist nämna Van Ophuizen-Marrell, vinnarna av Marseille med honor, som har lyckats med Carteusduvorna.


Några av de senaste årens toppar:

1 National Champion KBDB Grote Fond 2001
1 Super Marathon Västeuropa 2000
1 Europas stjärna (L´Etoile de l´Europé) 2000
1 Europacupen 1993
1 Flanders Cup National Grote Fond 1995
1 Flanders Cup 2-dagars Fond 2000
1 Flanders Cup 2 dagars Fond 2001
1 Essduva BDS Fond 1998
1 Essduva van Belgie BDS + Reisduif 1998
1 Champion Cureghem Center Grote fond 2000
1 Gold Cup Flanders Cup National 1996 – 1998
1 Flanders Cup O-V Superstar 1989
1 Golden Oscar Grote Fond Flanders 1997
2 Olympiad Utrecht 1994
2 Essduva Fond BDS 1998
2 Europapokalen 2000
3 Grote Fond Flanders Cup 1998
4 National Champion KBDB Grote Fond 2000
4 Olympiad 2000


Avslutningsvis: Varför kallas Georges Carteus Kungen av Perpignan?
Resultat national Perpignan:

1993: 10-27-33-139-145-155
1994: 6-12-21
1995: 2-68-101-102-103
1996: 20-29-40
1997: 1-5-9-15-16-30-85-110-128-193
1998: 2-9-87-94-96-156-185
2000: 1-41-83-145-165
2001: 12-39-102

Resultaten säger allt!

Översättning, bearbetning och tillrättaläggning för svenska förhållanden:

2002-04-23 Lennart Lindgren


Een mooi koppeltje (foto 03-09-2009).

Terug naar de inhoud