Ga naar de inhoud

Orange 15-07-17

Kweekcentrum Friesland
Gepubliceerd door Simon Kuipers in Categorie fondvluchten 2017 · 8 augustus 2017

Orange, vaak een zware vlucht

Op zaterdag 15 juli zijn de duiven om 7.00 uur gelost in Orange op ca. 1005 km vanuit Drachten. De duiven mochten niet op vrijdag 14 juli gelost worden vanwege de Franse nationale feestdag (Quatorze Juillet). Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht (de bestorming van de Bastille). Alle Fransen vieren dan feest en op zeer veel plaatsen wordt vuurwerk ontstoken. Vandaar ook dat onze duiven nu woensdag ingemand werden i.p.v. de gebruikelijke dinsdag.
Iets over de ligging
Orange ligt tussen het Centraal Massief in het oosten en de Alpen in het westen. De duiven vliegen daardoor meestal via de Rhônevallei. In dit gebied komt ook de
mistral voor, dit is een harde en koude noorden- tot noordwestenwind, die gedurende de dag gemiddelde windsnelheden bereikt van 50 kilometer per uur of meer (windkracht 7), met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. De duur van de mistral is erg wisselend maar hij houdt vaak dagenlang aan, tot wel een week. De mistral waait erg vaak, zo'n 130 dagen per jaar en komt in elk seizoen voor. Vergelijkbaar met de mistral is de Tramontane. Deze bijzondere windconditie hebben waarschijnlijk de duiven Barcelona het erg lastig gemaakt. Dit is een droge, koude en sterke wind en deze versnelt tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het Centraal Massief. Windvlagen van 150 km/uur komen regelmatig voor.
De voorspellingen voor onze duiven betreffende deze windvlagen waren niet goed. Ze voorspelden een sterke noordoostenwind, windkracht 7. Extreme windvlagen vielen achteraf gezien op de dag van lossing mee, maar het heeft de duiven de eerste twee a driehonderd kilometers zeker parten gespeeld.

In NIC Drachten werden 151 duiven ingekorfd en iedereen had de hoop om in de avond een duif te klokken. Jaap Koehoorn is zelf de hele nacht opgebleven, om net als met Ruffec weer een nachtvlieger te verwelkomen. Het viel allemaal enigszins tegen. De eerste duif in de afdeling was van Herman Brinkman die hij klokte om 04.54.27 uur en daarna kwamen de duiven mondjesmaat. Richard de Vegt uit Haule klokte de eerste duif van het NIC om 08.39.56 uur en dat was de 8e duif van de afdeling tegen 770 duiven. Een prachtige teletekst plek voor de nog maar net op de overnachtfond overstapte fond liefhebber.

Gerben had 5 duiven mee en daarvan vlogen 2 duiven prijs. Zijn eerste duif 13-1628498 is een zoon uit de 5e Int. Limoges 2007.
Hij speelde:
8e van het NIC
26e van de afdeling 11 tegen 770 duiven.
Dit was zijn eerste vlucht op de overnachtvlucht.

Hier de stamboom:


Simon had 21 duiven mee en daarvan speelden 7 prijs. Hij kreeg 2 direct na elkaar op deze zware vlucht.

De eerste duif is een duivin 14-1435955 uit de 'Inteelt Vanoppen' en dat is een uitstekende vliegduivin. Als jaarling alleen gespeeld op de dagfond en niet gemist. Dit is haar tweede overnacht vlucht en speelt nu 2 keer prijs.
Ze speelde op Orange:
10e van het NIC
38e van afd. 11 op 770 duiven
Hierbij de stamboom:


De tweede duif was de 15-1204729 en is één van mijn favoriete duivinnen. Ze is een dochter uit 2 TOP duiven van mij en zijn beide verkocht in 2015.

Ze speelde op Orange:
11e van het NIC
41e van afd. 11 op 770 duiven

Hierbij de stamboom:






Terug naar de inhoud